Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»
Θέμα: Αποκατάσταση του ΕΚΑΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο νόμος 4387/2016, οδηγεί στην σφαγή χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται στα πιο χαμηλά «πατώματα». Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από φέτος μεταβάλλοντας τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το συγκεκριμένο επίδομα και μάλιστα αναδρομικά με αναζήτηση ποσών από 1-1-2016, δημιουργεί νέα αιμορραγία στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης,  για επιστροφή σε 12 ή και περισσότερες δόσεις, δεν μετριάζουν τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν αυτές οι νέες πληγές, στους συνταξιούχους. Το ζήτημα δεν είναι σε πόσες δόσεις θα επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει οι δικαιούχοι, αλλά το  γεγονός πως χάνουν ένα επίδομα που συμπλήρωνε τη πενιχρή σύνταξη και επιπλέον υποχρεώνονται να το επιστρέψουν.

Πιο συγκεκριμένα: Οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από  664 ευρώ, δεν δικαιούνται πλέον  το ΕΚΑΣ και υποχρεώνονται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά σχετικά με το εισόδημα που σήμερα έχουν.

Παράλληλα εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν από φέτος ολοκληρωτικά το ΕΚΑΣ, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που με την αλλαγή των κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ θα αλλάξουν κλίμακα και θα λάβουν χαμηλότερα ποσά απ' αυτά που λάμβαναν ως σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια, θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της  φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος έως και 35% στο εισόδημα τους. Οι απώλειες από την σφαγή του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016-2019 φτάνουν τα 2,4 δις ευρώ.
Είναι ανάγκη όχι μόνο να μην υπάρξει καμιά αναδρομική αναζήτηση, αλλά να καταργηθεί το άρθρο 92 για το ΕΚΑΣ και συνολικά ο νόμος-λαιμητόμος 4387/2016.






ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:

ΑΡΘΡΟ

  1. Καταργείται από τότε που ίσχυσε το άρθρο 92 του ν. 4387/2016




Αθήνα, 19 Μαΐου 2016
                                        

                                         Οι προτείνοντες βουλευτές


ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΒΑΡΔΑΛΗΣ ΣΑΚΗΣ

ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ