Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΔΗΜ.Τ.Ο ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΔΗΜ. ΤΟ Κατερίνης
με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μαΐου 2016, στο Επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο Σπύρος Κουλκουδίνας πλαισιωμένος από τον Γραμματέα Ναούμ Ευαγγελόπουλο και τον Υπεύθυνο Οργάνωσης και Στρατηγικού Σχεδιασμού Κώστα Χατζουρίδη επισκέφθηκε τον κ. Χατζηχριστοδούλου στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΜ.Τ.Ο  με τους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για όλα τα θέματα του νομού. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Οικονομικός Επόπτης της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Παύλος Μπατάλας.


Κοινός τόπος στη συζήτηση υπήρξε η διαπίστωση ότι για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από σταθερό οικονομικό-φορολογικό περιβάλλον καθώς και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

“Εκπροσωπώντας την επιχειρηματικότητα είμαι υποχρεωμένος να μιλώ ως επιχειρηματίας και όχι ως κομματικό στέλεχος” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου υπογραμμίζοντας ότι ευχή όλων είναι να υπάρξει μία καλή συμφωνία με τους δανειστές το επόμενο διάστημα. 

Αναφερόμενος στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι πρόκειται για μέτρα που θα δημιουργήσουν περισσότερες  οικονομικές υποχρεώσεις στους συναδέλφους επιχειρηματίες τόσο προς τον δημόσιο τομέα όσο και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

“Το να αυξάνεις τις ασφαλιστικές εισφορές σε μία τέτοια περίοδο αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ανασταλτικό παράγοντα για να προσλάβει εργαζόμενους ένας επαγγελματίας” ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και υποστήριξε ότι στόχος θα πρέπει-πρωτίστως-να είναι η μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία κινήτρων για νέες θέσεις εργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ έκανε επίσης λόγο για “ποινικοποίηση του κέρδους” καθώς και για “ποινικοποίηση της επαγγελματικής στέγης” με την επιβολή ΕΝΦΙΑ ακόμη και στους επαγγελματικούς χώρους ενώ, όπως είπε, η προκαταβολή φόρου αλλά και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επί των κερδών από το 26% στο 29% αποτελούν μεγάλο πλήγμα για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, την ίδια στιγμή που γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία, δημιουργούν ιδιαίτερα δελεαστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις. 

Ενδεικτικοί, της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματικότητα και στο νομό Πιερίας, είναι οι αριθμοί καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, τα μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας έχουν μειωθεί σε περίπου 10 χιλιάδες από 12.140 που ήταν το 2011.


Περιγράφοντας τη στασιμότητα σε όλους τομείς που αγγίζουν την επιχερηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ αναφέρθηκε στην προσπάθεια για πάταξη του παρεμπορίου η οποία ωστόσο δεν προχώρησε στο επιθυμητό επίπεδο. Η πρόταση για εξοπλισμό των τελωνείων με σκάνερ προκειμένου να ελέγχονται τα σύνορα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να μην διαθέτει ούτε ένα τέτοιο μηχάνημα όταν η γειτονική Αλβανία έχει ήδη οκτώ.

Στην εγκληματική αδράνεια τους Κράτους και της Αστυνομίας όσον αφορά το κλείσιμο της Ειδομένης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ο κ. Κουλκουδίνας στηλίτευσε την “ανεκτικότητα” της κυβέρνησης στην πρακτική των προσφύγων να κλείνουν τις εθνικές οδούς και τη σιδηροδρομική γραμμή ζημιώνοντας χιλιάδες επαγγελματίες. “Δυστυχώς η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα  και με τα νέα μέτρα προωθεί και παροτρύνει τη φοροδιαφυγή”, πρόσθεσε.

Τέλος ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΔΗΜΤΟ ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του ΕΒΕ για την ενημέρωση που τους παρείχε και δεσμεύτηκαν ότι θα σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Γραφείο Τύπου
ΔΗΜ.Τ.Ο Κατερίνης