Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Γιατί το ΔΝΤ επιμένει στα προληπτικά μέτρα

Επιστολή Λαγκάρντ στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης
Αμετακίνητο παραμένει το ΔΝΤ στις θέσεις του για συγκεκριμένη λίστα προληπτικών μέτρων
και άμεσης ρύθμισης του χρέους, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, όπως προκύπτει από την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.  Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ θέτει προσκόμματα για να κλείσει η αξιολόγηση και προς την Αθήνα αλλά και προς τους Ευρωπαίους.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι καταγράφεται στασιμότητα στις συνομιλίες με την Αθήνα, που κράτησαν περίπου ένα μήνα, για την εξεύρεση 3,6 δισ. σε «προληπτικά μέτρα» κι ότι δεν έχουν αποδώσει καρπούς ενώ θέτει εκ νέου το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ζητώντας να τεθεί άμεσα στο τραπέζι, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μη συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τι ζητάει το ΔΝΤ
- Το Ταμείο εμμένει στις θέσεις του τόσο σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής
- Θεωρεί πως ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
- Ζητά να ξεκίνησει ταυτόχρονα η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.
 - Eμμένει στην μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. 
 Για την ελληνική πρόταση, αναφέρει: «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες.
Πιστεύουμε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα (οικονομική μεταρρύθμιση), η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα», αναφέρει στην επιστολή της η Λαγκάρντ.
«Για εμάς η στήριξη της Ελλάδας με μια νέα συμφωνία, πρέπει να περιλαμβάνει την χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της Ελλάδας ενώ το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί επειδή θα στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».
Το Ταμείο με την επιστολή Λαγκάρντ αυξάνει την πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ευρωπαίους ετέρους, πολλοί εκ των οποίων συμμερίζονται την θέση της Ελλάδας για τα προληπτικά μέτρα, διατυπώνοντας ξεκάθαρα την απειλή για μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Το ΔΝΤ έχει δεχτεί την σφοδρή κριτική της Αθήνας, ενώ τα πυρά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει υπερβολικές απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα και καθυστερεί την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας.
Ο Πόουλ Τόμσεν θα παραστεί αντί της Λαγκάρντ στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας.
Πάντως μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και απέφυγε να επιτεθεί στο ΔΝΤ όπως είχε κάνει στο παρελθόν. Την ίδια ώρα, καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει το Βερολίνο, καθώς σε συννενόηση με την ελληνική πλευρά αναμένεται να επιχειρήσει να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει τις εμπλεκόμενες πλευρές με συμβιβαστική πρόταση. 

Πηγή: http://www.cnn.gr/