Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των ΑΓΩΝΩΝ των ΑΓΡΟΤΩΝ

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.


Συνεχίζεται προκλητικά το σκηνικό ποινικοποίησης και καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως  γινόταν  και  με  προηγούμενες κυβερνήσεις,  για την τρομοκρά­τηση του αγώνα των αγροτών, καθώς υπάρχουν δικαστικές κλήσεις κι ασκούνται  ποινικές διώξεις  σε αγρότες  που πήραν μέρος  στις μεγάλες αγροτικές  κινητοποιήσεις του 2016.
Όμως  ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι «έγκλημα».  Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο νόμο-λαιμητόμο και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατήρησε ουσιαστικά άθικτο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, καθώς τροποποίησε μεν το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την παρακώλυση συγκοινωνιών, χωρίς όμως να αλλάξει την ουσία του, αν και οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν αναδείξει στη συζήτηση, που είχε γίνει τότε στη Βουλή, το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση «ανοίγει πόρτες και παράθυρα να συνεχιστούν η ποινικοποίηση και οι ποινικές διώξεις σε βάρος κινητοποιήσεων».
Στη συνάντηση  αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των 68 Μπλόκων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει παρέμβαση στη Βουλή, για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και γενικότερα οι δίκες σε βάρος επαγγελματικών ομάδων, που κινητοποιούνται. Μάλιστα λίγες μέρες μετά τη συνάντηση, από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών, που έχουν τελεστεί έως τώρα».
Σήμερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει αυτό, αλλά η κυβέρνηση έχει απορρίψει   δύο (2) φορές τροπολογία του ΚΚΕ για την «παύση των διώξεων και των δικών σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών και  αυτών που έχουν ασκηθεί για τις κινητοποιήσεις σε άλλους κλάδους εργαζομένων».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός πότε σκοπεύει να φέρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση που δεσμεύει την κυβέρνηση,  για να σταματήσει η ποινική  καταστολή σε αγωνιστές που παλεύουν για το δίκιο και την επιβίωση τους,  ποινικοποιώντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.



Ο βουλευτής του ΚΚΕ

Γιάννης Γκιόκας