Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΗ
  Τρεις  μύθοι,  μία ύποπτη απόκρυψη και μία πρόταση προς την αντιπολίτευση
Μύθος πρώτος:  Τα αποκαλούμενα «πλαστά  πτυχία» δόθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι βέβαια! Πρόκειται για απολυτήριους τίτλους σπουδών από ιδιωτικές σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) που χορηγήθηκαν πριν 10-15 χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από συγκεκριμένα κυκλώματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με πλάτες και πολιτική προστασία από τα κόμματα του δικομματισμού. Οι τότε πολιτικές ηγεσίες επί  χρόνια κώφευαν στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και επέτρεπαν την άνθιση μορφών  ιδιωτικής παραπαιδείας και εξαπάτησης.  Αξίζει, να αναφερθεί ότι οι πρωταγωνιστές και οι εμπλεκόμενοι στις παρανομίες και τις ατασθαλίες, είτε απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.  Επί ΣΥΡΙΖΑ,  το θέμα διερευνήθηκε σε όλη του την έκταση από το Υπουργείο Παιδείας και τις περιφερειακές του υπηρεσίες και αποκαλύφθηκε όλη η έκταση του φαινομένου. Μέχρι στιγμής με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2016, έχουν εντοπιστεί 1516 τίτλοι σπουδών που προέρχονται από τα σχολεία που έκλεισαν λόγω παρατυπιών. Η έρευνα συνεχίζεται.

Μύθος δεύτερος:  2500 κάτοχοι  αυτών των πτυχίων έχουν διοριστεί στο δημόσιο.
Ουδέποτε διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ψεύδος και τερατώδες κατασκεύασμα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και κύκλων της αντιπολίτευσης, που αντί να απολογούνται για τις παραλείψεις τους και την επί μια δεκαετία αδιαφορία τους, τολμούν, να επιτίθενται στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ότι δήθεν καλύπτει και νομιμοποιεί τους κατά φαντασία 2500 διορισμούς στο δημόσιο.

Μύθος τρίτος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα.  
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση του θέματος μετά το 2007.
Σήμερα, ο πρώην υπουργός απολύσεων και διωγμών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κ. Μητσοτάκης τολμά να κάνει λόγο για πρόκληση και φαυλότητα. Αιδώς Αργείοι!

Μία ύποπτη απόκρυψη:   Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση του θέματος μέσω εκ νέου απολυτηρίων εξετάσεων ψηφίστηκε όχι από τον Νίκο Φίλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, από τη ΝΔ επί υπουργίας Γιαννάκου το 2007. Βασίστηκε, δε, στο γεγονό, ότι, ενώ, υπήρξε δικαστική και πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολών που παρανόμησαν, ουδέποτε, διερευνήθηκε σε ατομικό επίπεδο η εμπλοκή ενός εκάστου των σπουδαστών, ώστε, να προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Το αποτέλεσμα,  ήταν να κατέχονται νομότυπα απολυτήρια από καταργημένες σχολές με ό, τι αυτό συνεπάγονταν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, ο νόμος Γιαννάκου πρόβλεψε τις εξετάσεις για τους αποφοίτους αυτών των σχολών, αφού, η υπόθεσή τους δεν διερευνήθηκε δικαστικά και συνεπώς δεν ήταν δυνατό να τους καταλογιστεί δόλος ή εμπλοκή στις παρανομίες των ιδιοκτητών. Όλοι, επίσης, γνωρίζουν ότι τα αδικήματα εκείνης της περιόδου έχουν παραγραφεί και είναι αδύνατη η δικαστική διερεύνηση σήμερα μετά από τόσα χρόνια. 
Το σκανδαλώδες είναι,  ότι εννέα χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα παριστάνουν τους τιμητές και τους κατήγορους δεν εφάρμοσαν το νόμο και δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την οποία παρέδωσαν βορά στις ορέξεις των αετονύχηδων της αγοράς, προκειμένου, να γίνει πραγματικότητα η προγραμματική διακήρυξη  του κ. Μητσοτάκη για μαθητές-πελάτες σε σχολεία super market πώλησης αλλοιωμένων τίτλων σποδών και εργασιακές σχέσεις ζούγκλας υπό τις απειλές και τους εκβιασμούς των ιδιοκτητών τους.

Μία πρόταση προς την αντιπολίτευση: Επειδή, οι κραυγές του υποκινούμενου κοινωνικού αυτοματισμού δεν παράγουν (ευτυχώς) έννομες συνέπειες. Επειδή, είναι  δικαιολογημένη η αγανάκτηση για μη έγκυρους τίτλους σπουδών που οδηγούν σε εργασιακά δικαιώματα, αλλά, αυτή  δεν πρέπει να εκτρέπεται  σε κανιβαλισμούς και ανθρωποφαγίες τόσο συνηθισμένες στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη. Επειδή, η πολιτική και νομική διερεύνηση του θέματος εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οδήγησε στην ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους η πρόβλεψη του νόμου Γιαννάκου. Επειδή, η πολιτική υποκρισία, ιδίως του κ. Μητσοτάκη,  πρέπει να λάβει τέλος και να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά στο πεδίο της δημοκρατικής- κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Για τους παραπάνω λόγους, προτίθεμαι να ζητήσω να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να συζητήσει το θέμα των μη έγκυρων τίτλων σπουδών και δηλώνω πρόθυμος να συζητήσω και να εξετάσω κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση ως προς την εφαρμογή του νόμου της κυρίας Γιαννάκου υπό την προϋπόθεση να είναι νομικά έγκυρη και τεκμηριωμένη.
Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθούμε στη συνεδρίαση αυτή τον κ. Μητσοτάκη.