Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ….. ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ» - Γράφει ο Α.Π. ΤΕΡΖΗΣ για τον Άγγελο Αγγελίδη

Ελεύθερες Σκέψεις

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ….. ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ» 
Γράφει ο Α.Π. ΤΕΡΖΗΣ

Ο Άγγελος Αγγελίδης διαρκώς μας εκπλήσσει με τις γνωστές λογοτεχνικές
επιδόσεις του στην ποίηση.  Όμως εμφανίζεται σήμερα με μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή εργασία της ετυμολογίας λέξεων του Θρακικού γλωσσικού ιδιωματισμού.  Ο ίδιος, από τη σεμνότητα που τον διακρίνει, την πολύ σημαντική αυτή εργασία του την χαρακτηρίζει ότι «δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη ούτε επιθυμεί να εκληφθεί ως κάτι ανάλογο», αν και ουσιαστικά είναι επιστημονική εργασία η ετοιμολογία των λέξεων ενός γλωσσικού ιδιωματισμού.
Ερεύνησα και μελέτησα τον Α’ τόμο του έργου του (από το Α – Μ) και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από το πλήθος των λεπτομερειών και των αναλύσεων που περιέχονται στην εξ 165 σελίδων εργασία του, με την οποία δημοσιοποιεί ένα γλωσσικό ιδιωματισμό κοινό, που κυριαρχούσε, σε σημαντικό ποσοστό, στους Θράκες ολόκληρης της Θράκης.  (Ανατολική – Δυτική – Βόρεια).  ως επιβεβαίωση δε αυτής της «κοινότητας» θα προσθέσω τους κοινούς μουσικούς ήχους και χορούς που έχουν όλοι οι Θράκες.
Ωστόσο όμως, από το περιεχόμενο του Α’ τόμου που κυκλοφόρησε το Γενάρη του 2016, αποκαλύπτει και ορισμένα προσωπικά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να περάσουν ασχολίαστα και απαρατήρητα. 
·        Είναι ιδιαίτερη πνευματική μελέτη, που δεν αποτολμήθηκε – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ούτε από εκπαιδευτικούς που βρίσκονται πλησιέστερα προς το θέμα αυτό. 
·        Είναι, όχι μόνον άκρως ανιδιοτελές το τόλμημα του, αλλά υποβάλλεται και σε πρόσθετη δαπάνη εκτύπωσης, σε μια περίοδο μάλιστα που όλοι βιώνουμε την δραματική μείωση του ατομικού μας εισοδήματος.
·        Είναι αναμφίβολα ευγενής προσπάθεια που φιλοδοξεί να κρατήσουμε τις ρίζες μας, να αναβαπτίσουμε το ιστορικό παρελθόν μας, να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας, στην τόσο δύσκολη συγκυρία της βαθύτατης και πολύπλευρης κρίσης την οποία βιώνουμε όλοι.
Ο Άγγελος Αγγελίδης, παρόλο που ως εκπαιδευτικός έχει την ειδικότητα του φυσικού, εμφανίστηκε, το πρώτον, με ένα σημαντικό ποιητικό έργο, (προβλέπω επ’ αυτού και συνέχεια), μας εκπλήσσει με τη συγκεκριμένη αυτή επιστημονική εργασία του, είναι ήδη μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και βέβαιο πλέον είναι ότι θα μας εντυπωσιάζει διαρκώς.
Ως Αιγινιώτης δικαιούμαι να αισθάνομαι υπερήφανος για κάθε συμπολίτη μου που τολμά να «εκτίθεται», με τις πνευματικές ανησυχίες και εργασίες του, στην κρίση του κοινωνικού συνόλου.
Εύγε Άγγελε!