Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Α. Τζιτζικώστας: Αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν ήθελε: Να εκκενώσει την Ειδομένη – Όχι στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε Ειδομένη

«Με την πολιτική πίεση που ασκήσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλους τους προηγούμενους μήνες και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα πριν από
λίγες μέρες στη Δικαιοσύνη ζητώντας την παρέμβασή της, αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν ήθελε. Να εκκενώσει την Ειδομένη τώρα, χωρίς άλλες αναβολές και δικαιολογίες». Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM» ερωτηθείς για την επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών που είναι σε εξέλιξη.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως είναι ανάγκη να ανοίξει άμεσα και η σιδηροδρομική γραμμή, που παραμένει κλειστή για περίπου 70 μέρες, με σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, όσο και στην εθνική οικονομία. «Σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν είναι λογικό ένας Περιφερειάρχης να αναγκάζεται να ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας της περιοχής», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρατήρησε ότι «δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μετατρέπει τώρα τη Θεσσαλονίκη σε Ειδομένη, συγκεντρώνοντας εκ νέου όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα μετεγκατάστασης – φιλοξενίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία των οποίων δεν συνεννοήθηκε ούτε με τους Δήμους, ούτε με την Περιφέρεια. Η Κυβέρνηση κατά την πάγια πρακτική της προσπερνά την Αυτοδιοίκηση και συνεννοείται μόνο με τους ιδιώτες στους οποίους ανήκουν οι χώροι που μετατρέπονται σε κέντρα μετεγκατάστασης και φιλοξενίας. Καλούμε γι’ ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να συνεννοηθεί μαζί μας για να βρούμε λύσεις αποδεκτές κι από την τοπική κοινωνία και να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι της ασυνεννοησίας».
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε εκ νέου ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, που δεν μπορεί να σηκώσει ούτε η χώρα, ούτε καν η Ευρώπη, δεδομένου ότι το 70% του προσφυγικού πληθυσμού έχει εγκλωβιστεί στην Κεντρική Μακεδονία.
«Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Κεντρική Μακεδονία κατοικεί το 20% του πληθυσμού της χώρας και τόσο πρέπει να είναι και το ποσοστό των προσφύγων και μεταναστών που αναλογεί στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται από την Κυβέρνηση ένας σχεδιασμός, ο οποίος προβλέπει και νέα κέντρα μετεγκατάστασης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Αύριο θα έχω συνάντηση για το ζήτημα στην Αθήνα με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτός ο παραλογισμός της συγκέντρωσης όλων των προσφύγων σε μια Περιφέρεια, που έχει και σύνορα. Οι ανοχές και οι αντοχές της Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό τελείωσαν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.