Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Καστόρης Αστέριος: Εν αναμονή πορίσματος για τις ευθύνες της κλιματικής αλλαγής στη φετινή μειωμένη παραγωγή των πυρηνόκαρπων δένδρων

Εν αναμονή πορίσματος

για τις ευθύνες της κλιματικής αλλαγής
στη φετινή μειωμένη παραγωγή των πυρηνόκαρπων δένδρων

Γνωμάτευση-πόρισμα για το κατά πόσο οι κλιματικές αλλαγές ευθύνονται για τη φετινή μειωμένη παραγωγή των πυρηνόκαρπων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα) ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το (εποπτευόμενο από το ίδιο) Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, που εδρεύει στη Νάουσα. Το αίτημα του Υπουργείου προέκυψε μετά από τις καταστροφές που προκάλεσε ο φετινός ήπιος χειμώνα στη διαδικασία καρπόδεσης των δένδρων.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιο Καστόρη, το πόρισμα του Ινστιτούτου αναμένεται να παραδοθεί εντός των επόμενων ημερών στην Επιτροπή που έχει συστήσει το Υπουργείο ειδικά για το θέμα αυτό. Αν προκύψει επιστημονική τεκμηρίωση ότι για τη μειωμένη παραγωγή ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, τότε το Υπουργείο θα ζητήσει την έγκριση της Ε.Ε να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής, οι αποζημιώσεις αυτές (εφόσον τεκμηριωθεί το αίτιο των ζημιών κι εγκριθούν από την Ε.Ε)  θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις γι’ αυτού του είδους των κινδύνων. Ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσαν άλλα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλα) σε όσους καρπούς απόμειναν στα δένδρα.
Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις
Σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Καστόρης, έθεσε και το ζήτημα του παγώματος, για το τρέχον έτος, των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων των δυο συνεταιρισμών κερασιών της Ράχης, που, εξαιτίας της καταστροφής της παραγωγής, έμειναν χωρίς αντικείμενο εργασιών. Ενώ, για όσους δενδροκαλλιεργητές έχουν προμηθευτεί «κάρτα αγρότη» από την Πειραιώς, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μέρος της αποπληρωμής των οφειλών της κάρτας τους να γίνει από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν αυτές κατατεθούν.
«Σε μια περίοδο επανεκκίνησης του πρωτογενούς τομέα της χώρας, κάθε προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτόν θα πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή. Ειδικά όταν οι αιτίες  καταστροφής της παραγωγής τους (όπως οι κλιματικές αλλαγές) τούς υπερβαίνουν», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.