Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Περισσότεροι από ποτέ οι πρόσφυγες παγκοσμίως το 2015

Κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από συρράξεις και διώξεις σε όλο τον κόσμο το
2015, φθάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ετήσια στατιστική έκθεση της Αρμοστείας, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων, αριθμός μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της Βρετανίας και σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι παγκοσμίως.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία και τα χρόνια που ακολούθησαν, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, έχοντας παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και τη χρονιά εκείνη.
Η UNHCR τονίζει ότι "ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας".
Από τη μεριά του, ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2016, εκτιμά ότι οι παράγοντες που απειλούν τους πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται με τρομακτικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών να πεθαίνει κάθε χρόνο στη θάλασσα ενώ αναφερόμενος στην έκθεση επισήμανε ότι μπορεί το προσφυγικό να κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα το 2015, όμως "η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων σε όλον τον κόσμο βρίσκεται αλλού", σε χώρες που βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες περιοχές.
Σύμφωνα με τον Γκράντι, μάλιστα, οι περισσότερες κρίσεις που οδηγούν τους ξεριζωμένους στην εξορία είναι περίπου ίδιες, με τη Συρία να φιγουράρει στην πρώτη θέση, ωστόσο, όπως είπε, το 2015 ανέκυψαν και νέες επείγουσες καταστάσεις "στο Μπουρούντι, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν".
Εξήγησε μάλιστα ο Ύπατος Αρμοστής, ότι οι Αφγανοί σήμερα αποτελούν τη δεύτερη σε όγκο ομάδα προσφύγων σε όλον τον κόσμο, πίσω από τους Σύρους που αριθμούν σχεδόν 5 εκατομμύρια. "Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διέπλευσαν τη Μεσόγειο και έφτασαν στα παράλια της Ευρώπης μετέφεραν το μήνυμα ότι αν δεν λύσεις τα προβλήματα, τα προβλήματα θα έρθουν σ' εσένα", τόνισε ο Γκράντι.
Ενώ σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι "το γεγονός ότι αυτή η ροή σταμάτησε δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα του εκτοπισμού τελείωσε". "Μπορεί να τελείωσε για ορισμένες χώρες που δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζουν πλέον, προς το παρόν", προειδοποίησε.
Ερωτηθείς μάλιστα για το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 2.406 άνθρωποι από 160.000, ο Γκράντι τόνισε: "Δεν υπάρχει Σχέδιο Β για την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποδέχεται αιτούντες άσυλο. Όλοι θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη πλέον".
www.dikaiologitika.gr