Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

45ο Φεστιβάλ Ολύμπου ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ:«ΣΤΙΧΟΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»

 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου
      ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ  ΑΝΑΛΟΓΙΟ:«ΣΤΙΧΟΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

  Με την πρωτοποριακή παράσταση του πολυφωνικού αναλογίου που σκιαγραφεί το συγγραφικό έργο των Ελλήνων δημιουργών στη Ρουμανία, συνεχίζεται την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 το πρόγραμμα του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Το εγχείρημα εκφράζει επί σκηνής αποσπάσματα λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων Ελλήνων συγγραφέων που δημιούργησαν  στην τιμώμενη χώρα του φετινού Φεστιβάλ, τη Ρουμανία.
  «Το τέλος της μικρής μας πόλης» αναδεικνύει αποσπάσματα κειμένων τα οποία παρουσιάζονται σε θεατροποιημένη μορφή, όπως τα επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός επιμελητής του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιώργος Χ. Χανδόλιας.
     Κοινός Τόπος η Ρουμανία των  Ανδρέα Εμπειρίκου, Μενέλαου Λουντέμη και  Δημήτρη Χατζή. Οδηγός η λογοτεχνία, σημείο αναφοράς και κέντρο περιπλάνησης οι πόλεις και οι άνθρωποι ,τα κείμενα των ανθρώπων που περπάτησαν  αυτά τα μέρη και στη συνέχεια τα έκαναν διήγηση: Βράιλα-Βουκουρέστι-Δραγατσάνι-Γιάννινα-Μακρόνησος-Κατερίνη-Εμπειρίκος-Λουντέμης-Χατζής…
  Ιχνηλάτες με οδηγό τη λογοτεχνία επί σκηνής: μια σκηνική ανάγνωση της πόλης για την πόλη.
  Η καινοτόμα  αυτή  μορφή του πολυφωνικού αναλογίου που παρουσιάζεται στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, είναι μια σκηνική μορφή που δεν της είχε δοθεί και πολύ ο λόγος στην Ελλάδα. Ωστόσο, προσφέρεται ιδιαίτερα για μια αυθεντική γνωριμία με τα θεατρικά κείμενα, για την τριβή με τη θεατρική γραφή και την καλλιέργειά της, για την έμφαση στην αθέατη σχεδόν πλευρά του θεάτρου που είναι η λογοτεχνία του θεάτρου, κάτι που σχεδόν συστηματικά αγνοείται. Αφηγητές δανείζουν στο κείμενο τη φωνή τους, αναδεικνύουν τη ζωντάνια και την ιδιαιτερότητα της γραφής  και συνεχίζουν τα κείμενα στον Τόπο μας.
  Με αυτά τα εφόδια στο δισάκι μας ξεκινούμε το ταξίδι για να γνωριστούμε με την τιμώμενη χώρα, τη Ρουμανία. Ένα συνταίριασμα κειμένων, εικόνων και μουσικής  με μια ποιητική μορφή, τέτοια που να αναδεικνύεται η λογοτεχνία  του θεάτρου. Δρόμοι, χειρονομίες, απλά συμβάντα, βλέμματα και προθέσεις αποδεικνύονται οι καλύτεροι συνοδοιπόροι για τις λέξεις, μια που κατορθώνουν να στήσουν παγίδα στο χρόνο, μνημονεύοντας κάποιες στιγμές  από το βίο της κάθε χώρας.  Και έτσι σου αποκαλύπτεται  μέσα από τα λόγια των λογοτεχνών μας, που  έζησαν εκεί, βρήκαν καταφύγιο στα πέτρινα χρόνια, την αγάπησαν ως δεύτερη πατρίδα τους και την τίμησαν με τα λογοτεχνικά τους πονήματα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γεώργιος Χ. Χανδόλιας
Επιμέλεια κειμένων- κείμενα: Λένα Παταρίδου
Διαβάζουν: Γεώργιος Χ. Χανδόλιας, Ε.Παταρίδου, Αικατερίνη Ζιακούλη, Μελίνα Παπαδοπούλου, Χρύσα Τσιμοπούλου, Αικατερίνη Τζιουβάρα
Μουσική επιμέλεια: Έφη Δήμου
Μουσική διεύθυνση: Έφη Δήμου
Συμμετέχουν: Η χορωδία Ολύμπια Ωδή -
Πιάνο: Έφη Καπετανάκου- Έφη Δήμου
Τραγούδι :Γεωργία Μπάρμπα
Φυσαρμόνικα: Ιορδάνης  Ναβροζίδης

  Το αναλόγιο θα παρουσιασθεί με την ευγενική υποστήριξη των εκδόσεων «μάτι»,
την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στις 9:30 μ.μ. στο αίθριο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.