Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας για την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1972 η Γενική Διάσκεψη του ΟΗΕ θέσπισε τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
.
 
Kάθε χρόνο στις  5 Ιουνίου ,και όχι μόνο, όλοι και όλες θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς  επίσης και η ανάπτυξη έχουν άμεση  σχέση  με την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Από τη φύση παίρνει τα απαραίτητα εφόδια ο άνθρωπος για την επιβίωσή του και η φύση είναι αυτή που καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οργανώνει τη ζωή του.
 
Είναι γεγονός ότι η γρήγορη ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες , η αύξηση του πληθυσμού , η μεγάλη επιθυμία για μεγάλα κέρδη, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων ,η ανεξέλεγκτη   ρύπανση του περιβάλλοντος  έχουν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν ακραίες κλιματικές αλλαγές και υπερθέρμανση της γης  ,ώστε να απειλείται πλέον ,όχι μόνο η ζωή του ανθρώπου , όσο και η ίδια η ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.
 
Όλοι συμφωνούν, πολίτες ,επιστήμονες και κράτη ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για τον πλανήτη.
 
Είναι άμεση και επιβεβλημένη η αλλαγή στάση των πολιτών , αλλά κυρίως των κυβερνήσεων ,ιδιαίτερα των αναπτυγμένων χωρών , που είναι και περισσότερο σπάταλες ,  να σταματήσει η συνεχής περιβαλλοντική καταστροφή και να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά  που θα αποκαταστήσουν την αρμονία του ανθρώπου με το περιβάλλον .
 
Είναι πολύ θετικό ότι συνεχώς αυξάνεται και διευρύνεται η κοινωνική ευαισθησία για το περιβάλλον και ότι η εξελιγμένη τεχνολογία παρέχει τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά.
 
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας  έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει βάλει σε άμεση  προτεραιότητα  θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον .Η καθαριότητα , το πόσιμο νερό ,η διαχείριση των αποβλήτων , η στήριξη του πράσινου , η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση,  είναι δράσεις που προστατεύουν τη φύση και συμβάλλουν σε ένα Δήμο φιλικό προς το περιβάλλον ,ένα Δήμο λειτουργικό και ανθρώπινο.

                     

Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΚΥΡΙΝΗΣ