Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της αποπεράτωσης του 9ου νηπιαγωγείου Περαίας

Την ένταξη της αποπεράτωσης ακόμη μιας σχολικής μονάδας, του 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού, στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) υπέγραψε
ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 590.000 ευρώ και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται σε ένα χρόνο, τον επόμενο Ιούνιο, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Θερμαϊκού.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών προηγούμενης εργολαβίας, του 2007 που αφορούσε στην «Κατασκευή προκατασκευασμένων αιθουσών σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Θεσσαλονίκης (Γ’ Φάση)». Το 2013 όμως οι εργασίες σταμάτησαν, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και τον Ιανουάριο του 2014 διαλύθηκε η εργολαβία, με αποτέλεσμα το σχολείο να μείνει ημιτελές.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Θερμαϊκού, υλοποιούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΕΣ 2014 – 2020 νέα εργολαβία, στην οποία προβλέπονται όλες οι εργασίες αποπεράτωσης του 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας, ώστε αφενός πρωτίστως να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου σε εγκαταστάσεις προσχολικής εκπαίδευσης, επιπλέον όμως να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που προκαλείται από την παρουσία ημιτελών οικοδομικών εργασιών στον αστικό ιστό.
Το υφιστάμενο κτίσμα του Νηπιαγωγείου είναι προκατασκευασμένο και έχει εμβαδόν περίπου 267 τ.μ. Στεγάζει δυο αίθουσες διδασκαλίας, έναν πολυδύναμο χώρο, τραπεζαρία, κουζίνα, wc (νηπιαγωγών, νηπίων και ατόμων με αναπηρία), ένα γραφείο νηπιαγωγών και μια αποθήκη. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα έχει προστεθεί ένα μικρό κτίσμα από οπλισμένο σκυρόδεμα με κεραμοσκεπή, εκτός περιγράμματος κτιρίου Νηπιαγωγείου, που θα στεγάζει τη δεξαμενή καυσίμων.
Οι παρεμβάσεις που θα καταστήσουν τις υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις λειτουργικές είναι οι εξής:
-Το κτίσμα της δεξαμενής καυσίμων.
-Η πλήρης διαμόρφωση του αύλειου χώρου με εξασφαλισμένη την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, περιφραγμένος και εξοπλισμένος με περίπτερο-κιόσκι, όργανα αθλοπαιδιών, ηλεκτροφωτισμό και φύτευση.
-Η ενίσχυση της θερμικής απόδοσης του κτιρίου με εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης.
-Η αποπεράτωση των επιστρώσεων – επενδύσεων στους υγρούς χώρους του Νηπιαγωγείου (wc – κουζίνα), καθώς και των υπόλοιπων χώρων με οικολογικά ρολά linoleum.
-Η τοποθέτηση εσωτερικών υαλοστασίων (φεγγίτες).
-Ο εξοπλισμός του κτιρίου με ερμάρια κουζίνας και είδη υγιεινής.
-Οι χρωματισμοί.
-Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις: στο κτίριο, στον αύλειο χώρο και στην εξωτερική αποθήκη δεξαμενής καυσίμων.
Το 9ο Νηπιαγωγείο Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού εντάχθηκε στο στον Άξονα Προτεραιότητας«Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.