Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Aπολογισμός της Απεργίας της Πέμπτης 16/6 σε Vodafone, Wind, Victus (Aνακοίνωση Ενιαίου Σωματείου VODAFONE-WIND-VICTUS)

Απολογισμός της Απεργίας της Πέμπτης 16/6 σε VodafoneWindVictus
ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ


Συνάδελφοι,
 Η κοινή, συντονισμένη Απεργία της Πέμπτης 16/6, που προετοίμασε και οργάνωσε το ΕνιαίοΣωματείο Εργαζομένων σε Vodafone-Wind-Victus (θυγατρική των δύο πρώτων εταιριών), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Από νωρίς το πρωί, ομάδες συναδέλφων απεργών, με συγκεντρώσεις περιφρούρησαν την απεργία. Στις συγκεντρώσεις αυτές, έγινε πλούσια συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τις επιθέσεις που δεχόμαστε με τα Μνημόνια και τα νέα μέτρα στα «εργασιακά», τις προοπτικές των αγώνων μας – και τη συνέχιση της δράσης του Ενιαίου Σωματείου.
Τελείως κλειστά παρέμειναν τα κτήρια της Victus στην Παλλήνη, της Wind στη Λ. Αθηνών, της Vodafone σε Aδριανείου, Πειραιώς, Κηφισό. Επίσης, το κτήριο στον Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη (συστεγάζονται Vodafone και Victus), όπου υπήρχε απεργιακή συγκέντρωση μέχρι το μεσημέρι. Εγκαταστάσεις όπου συνολικά εργάζονται χιλιάδες συνάδελφοι.
Μαζί μας υποστήριξαν την απεργία συνδικαλιστές και εργαζόμενοι αγωνιστές από άλλα σωματεία (ΟΤΕ, Intracom κ.α.) και κλάδους. Τους ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη, που είναι η βάση για κοινούς, αποτελεσματικούς αγώνες όλων των εργαζομένων.
Οι διοικήσεις κατέφυγαν στα γνωστά τερτίπια: πιέσεις σε συναδέλφους να δουλέψουν σε άλλα κτήρια, μεταφερόμενοι ακόμα και με τα ΙΧ προϊσταμένων – αλλαγή χώρου εργασίας από το προηγούμενο βράδι – απεργοσπαστική χρησιμοποίηση εγκαταστάσεων άλλων εταιριών (360 Connect, Huawei).
Εκτός από λίγες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειές τους να αποδυναμώσουν την απεργία, έπεσαν στο κενό, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τους συναδέλφους στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Τα προβλήματα των εργαζομένων και το δίκιο των αιτημάτων μας δεν «κρύβονται» με τέτοια κόλπα, που δείχνουν μόνο την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων των διοικήσεων.

Συνάδελφοι,
Οι δυνατότητες αυτής της απεργίες είχαν φανεί από τις προηγούμενες μέρες, με την ιδιαίτερα θετική αποδοχή από τους συναδέλφους των περιοδειών του Ενιαίου Σωματείου μέσα στους χώρους εργασίας.
Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι και στις 3 εταιρίες, τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ., με κάθε σχέση εργασίας, όλοι μαζί, με τον συντονισμό μέσω του Ενιαίου Σωματείου, κάναμε πράξη μια απεργιακή κινητοποίηση, που απλώθηκε σε τόση έκταση. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια, για αγώνες συντονισμένους, όπου θα «χτυπάμε» όλοι μαζί.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια, όπου –με την αποφασιστική παρέμβαση του Ενιαίου Σωματείου- φρέναρε μια επίθεση των διοικήσεων, η επιβολή του εκτρωματικού Κανονισμού Εργασίας στη Victus (που προετοίμαζε καθεστώς «γαλέρας» για όλους τους συναδέλφους και στις 3 εταιρίες).
Αυτά τα βήματα μπροστά, είναι η καλύτερη βάση για να έρθουν πραγματικά στην επιφάνεια τα αιτήματά μας, για τη διεκδίκηση των συλλογικών συμβάσεων, την αντίσταση στην ελαστικοποίηση/διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Σας καλούμε όλους να στηρίξετε την προσπάθεια του Ενιαίου Σωματείου, για να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την πρώτη επιτυχία – ανοίγοντας μια νέα σελίδα στους αγώνες μας, ενόψει και των νέων πολύ σκληρών μέτρων στα «εργασιακά».

Το Διοικητικό Συμβούλιο