Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΩΣ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ" ΜΑΣ

Η "κοινωνία αξιών", έχει κάνει εδώ και καιρό ανάλυση για το τι σημαίνει BREXIT για την Βρετανία, την Ελλάδα και την ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά ήλθαμε σε επικοινωνία με Βρετανούς, μιλήσαμε με οικονομολόγους, συμμετείχαμε και παρακολουθήσαμε εκδηλώσεις και ομιλίες που οργανώθηκαν από το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο για το θέμα, μιλήσαμε κατ΄ιδίαν με πρώην υπουργούς της Μ. Βρετανίας και στελέχη του εμπορίου.
Γι΄αυτό και βλέπουμε την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ με ψύχραιμο μάτι και ψάχνουμε να βρούμε ευκαιρίες για την Ελλάδα σε ότι πρόκειται να συμβεί μελλοντικά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των όσων εκφράζονται από τους περισσότερους αδιάβαστους και υπερφίαλους Έλληνες πολιτικούς στα τηλεοπτικά πάράθυρα, εκτιμούμε ότι είναι απλά "μπούρδες".
- Η Μ. Βρετανία είναι μία μεγάλη χώρα, που αν προσμετρήσουμε και την Βρετανική κοινοπολιτεία, είναι η μεγαλύτερη οντότητα όλης της ΕΕ.
- Έχει το δικό της "κοινοπολιτειακό σύστημα" και δεν εξαρτάται σε πόρους, πρώτες ύλες, εργατικο δυναμικό και γενικά συντελεστές παραγωγής από την Ευρώπη.
- Η οικονομική συμμετοχή της στην ΕΕ δεν την αποδυνάμωσε, αντιθέτως πολλά κεφάλαια εισέρευσαν στην οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια.
- Η υποτίμηση στην Λίρα και μία καλή νομιμασματική πολιτική στη συνέχεια, μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των Βρετανικών προϊόντων έναντι των Ευρωπαϊκών.
- Όταν αποκατασταθεί η ισορροπία, πολλά Ευρωπαϊκά κεφάλαια και πολλές εταιρείες θα βρούν καταφύγιο στην Μ. Βρετανία και στους φορολογικούς παραδείσους της, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα διαθέσιμα για επενδύσεις και ανάπτυξη.
- Η γεωπολιτική της θέση δυνητικά θα αναβαθμισθεί, γιατί θα προσπαθήσει να ανακτήσει την θέση της ως ανεξάρτητος γεωπολιτικός παίκτης στο διεθνές περιβάλλον και όχι κάτω από το καπέλλωμα του Γαλλογερμανικού άξονα.
Για την Ελλάδα η μεγαλύτερη συνέπεια είναι ότι η Ευρώπη μετατρέπεται σε μία Γερμανοκρατούμενη περιοχή ομόκεντρων κύκλων, με κέντρο το Βερολίνο και με τις χώρες που είναι μακρυά από το κέντρο αυτό να αποτελούν τους παρίες του Γερμανοκρατούμενου αυτού συστήματος, που θα καλούνται να εξειδικεύσουν την παραγωγή τους και να προσφέρουν φθηνά προϊόντα και εργατικό δυναμικό στους "επικυρίαρχους". (κάτι παρόμοιο είχε καταλήξει να συμβαίνει και στην Σοβιετική Ένωση)
Στην ουσία με την έξοδο από την ΕΕ της Μ. Βρετανίας, χάνουμε ένα σύμμαχο εντός της Ευρώπης και μία ισχυρή φωνή για μία καλύτερη Ευρώπη, αλλά στην ουσία αν φερθούμε έξυπνα, μπορούμε να αποκτήσουμε τώρα έναν "Στρατηγικό Εταίρο".

Διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ : ΤΟ BREXIT ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ