Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Για τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη (δήλωση της Ολ. Γεροβασίλη)
Ακούσαμε σήμερα ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προωθήσει ένα «νέο πλαίσιο
συμφωνίας με τους εταίρους» το οποίο θα προβλέπει «χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι μεταρρυθμίσεων».

Μάλλον έχει έρθει η ώρα να εξηγήσει για τι είδους μεταρρυθμίσεις μιλάει:
·         Αναφέρεται σε περικοπές δαπανών από μισθούς και συντάξεις;
·         Αναφέρεται σε απολύσεις από το δημόσιο; (Για τις οποίες είχε δεσμευτεί άλλωστε ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης;)
·         Αναφέρεται σε απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση της προστασίας στην εργασία;
·         Αναφέρεται σε κατάργηση των «αντιαναπτυξιακών» και «ταξικά μεροληπτικών» μέτρων της κυβέρνησης, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2 εκ ανασφάλιστους, η κάρτα σίτισης για τους άπορους και η προστασία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία;
Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, όλα αυτά αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι για πολύ καιρό ακόμα στην αντιπολίτευση.  

Για την κατοχύρωση της φέτας (ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)

Η δήλωση του Β. Αποστόλου: Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014.
Καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.
Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης κατά την οποία είχαμε ουσιαστικά μπλοκάρει την ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Νότια Αφρική, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με συκοφαντικές αναφορές ανακοίνωσης ΣΕΒΓΑΠ
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΣΕΒΓΑΠ, που ανεύθυνα επιρρίπτουν ευθύνες στο Υπουργείο Εξωτερικών για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής, φαίνεται ότι έχουν κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση.
Λησμονούν ότι οι, μέχρι σήμερα, ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας της φέτας  προβλέπονταν στη συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής που μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί των ημερών της τότε Κυβέρνησης.
Η πραγματικότητα είναι ότι, και με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα που αποτελεί εθνικής σημασίας, εξαγωγικό Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Για το προσφυγικό (σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Τόσκα)

- Στην Ειδομένη και στη γύρω περιοχή ήταν γύρω στις 13.000 κόσμος, στην ίδια την Ειδομένη εκεί που εκκενώθηκε ήταν γύρω στις 8.000. Εμείς εκκενώσαμε με τον ομαλότερο τρόπο χωρίς καμία χρήση βίας την περιοχή, προηγήθηκε προεργασία τις προηγούμενες βδομάδες. Οι άνθρωποι είδαν ότι είναι καλύτερο να πάνε σε οργανωμένους χώρους όπου δεν συγκρίνεται η κατάσταση σε σχέση με το λασπότοπο της Ειδομένης.

Κάποιοι έφυγαν μόνοι τους από τις προηγούμενες μέρες και πήγαν σε οργανωμένους χώρους και κάποιοι έφυγαν τις μέρες της επιχείρησης. Μένουν ακόμη γύρω στις 2.500 άτομα σε δύο χώρους στην περιοχή. Θα τελειώσουμε κάποιες οργανωμένες δομές τις επόμενες μέρες και θα μεταφερθούν και αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα.

- Το περίφημο πορνείο της Ειδομένης, η Αστυνομία πήγε εκατό φορές για να το εντοπίσει, δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο, το είχαν κάνει ζήτημα κάποια ξένα ΜΜΕ και αντί να συζητάνε για την αθλιότητα των δεκατριών χιλιάδων ανθρώπων, συζητούσαν για το λεγόμενο πορνείο.