Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Τι αλλάζει απο την νέα σχολική χρονιά στο γυμνάσιο - Το πρόγραμμα μαθημάτων

Τις πρώτες αλλαγές οι οποίες θα ισχύσουν στα γυμνάσια της χώρας από την επόμενη σχολική χρονιά περιγράφει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.
Δύο τετράμηνα με λιγότερη ύλη και μεγαλύτερα διαλείμματα προβλέπουν τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Τα νέα δεδομένα θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο και θα εφαρμοστούν πιλοτικά.
Όπως τονίζει το υπουργείο, τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας «ενός σχολείου δημιουργικού και συνεργατικού» είναι τα εξής:
1. Για την καλύτερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου εντός του σχολικού έτους θα υιοθετηθεί και στο γυμνάσιο η διαίρεση σε δύο τετράμηνα αντί σε τρία τρίμηνα με παράλληλη διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών/τριών.
    Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαίρεση αυτή μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του γυμνασίου, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας και το έντονο άγχος που προκαλούν τα συνεχή διαγωνίσματα στο 1ο και 2ο τρίμηνο.
2. Θα αυξηθεί ο αριθμός των εβδομάδων του χρόνου που αφιερώνεται στη διδασκαλία με περιορισμό του χρόνου που διατίθεται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις (λήξη των μαθημάτων τέλος Μαΐου).
    Το υπουργείο τονίζει ότι θα περιοριστούν τα μαθήματα που θα εξετάζονται στο τέλος του χρόνου στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις. Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών στα μη εξεταζόμενα τον Ιούνιο μαθήματα θα στηρίζεται στους βαθμούς των τετραμήνων.
    Για όλα τα μαθήματα  θα προβλέπεται ένα υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα στο 1ο τετράμηνο ανά γνωστικό αντικείμενο. Για τα μαθήματα για τα οποία δεν θα προβλέπονται προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις τον Ιούνιο θα προβλέπεται στο 2ο τετράμηνο ένα υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα ή, εναλλακτικά, μια συνθετική εργασία.
3. Θα γίνει μια παιδαγωγικά ενδεδειγμένη ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κατά 3 ώρες.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, επιτυγχάνεται χάρη στην αύξηση του αριθμού των εβδομάδων που θα αφιερώνονται στη διδασκαλία και:
- θα διευκολύνει την παρακολούθηση του ωρολογίου προγράμματος από τους μαθητές και τις μαθήτριες, εφόσον συμβαδίζει με τις φυσικές αντοχές τους, ώστε να είναι ενεργητική και ουσιαστική η μάθηση,
- θα προσφέρει κάποιες ώρες εντός του 7/ωρου, στις οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, προγράμματα αγωγής υγείας και σταδιοδρομίας καθώς και η ενισχυτική διδασκαλία (π.χ. για τις ξένες γλώσσες, ώστε να είναι δυνατή στο σχολείο η προετοιμασία για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ) και αυτό χωρίς κωλύματα για τους/τις μαθητές/τριες (π.χ. μετακίνηση με μέσα συγκοινωνίας που αναχωρούν την ώρα που λήγει το 7/ωρο, εξωσχολικές δραστηριότητες  κλπ),
- θα προσφέρει κάποιον χρόνο απαλλαγμένο από διδακτικές υποχρεώσεις, εντός εργασιακού ωραρίου, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για συνεργασίες μεταξύ τους με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό δράσεων, διδακτικού υλικού κλπ., για ενδοσχολικές και διασχολικές επιμορφώσεις και για παιδαγωγικές συνεδριάσεις.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί το σχ. έτος 2016-17 είναι το εξής:
Διδακτικό Αντικείμενο/Μάθημα
Τάξεις
Α
Β
Γ
Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
Γλωσσική Διδασκαλία
2
2
Νεοελληνική Λογοτεχνία
2
2
2
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (από το πρωτότυπο)
2
2
2
Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση
2
2
2

Μαθηματικά
4
4
4
Φυσικές Επιστήμες
Φυσική
1
2
2
Χημεία
-
1
1
Βιολογία
1
1
1
Γεωγραφία
1
2
-

Οικιακή Οικονομία
2
-
-

Ιστορία
2
2
2

Κοινωνική και πολιτική Αγωγή
-
-
2

Θρησκευτικά
2
2
2

Αγγλικά
2
2
2

Γαλλικά/Γερμανικά
2
2
2

Φυσική Αγωγή
2
2
2
Τεχνολογία και Πληροφορική
Τεχνολογία
1
1
1
Πληροφορική
1
1
1
Τέχνες και πολιτιστικές δραστηριότητες
Μουσική
1
1
1
Καλλιτεχνικά
1
1
1
Σύνολο ωρών υποχρεωτικού ωραρίου
32
32
32

www.dikaiologitika.gr