Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΠΜ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: "ΑΝΤΙΛΑΛΩΝΤΑΣ …ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ"

   Η διαχρονική δήλωση του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της» επικαιροποιείται στη φιλοσοφία
του τομέα ψυχολογικής και όχι μόνο υποστήριξης, που υλοποιούν στις φυλακές Γρεβενών οι ψυχολόγοι Λάζαρος Μπίσμπας και Αλεξάνδρα Γούση.
  Αρωγός στις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους η εφορεία χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση και με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσίασε το μεσημέρι της Κυριακής 29 Μαΐου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σωφρονιστικού καταστήματος των Γρεβενών, συναυλία με τραγούδια του δημιουργού της λαϊκής μας μουσικής, Βασίλη Τσιτσάνη.


  Η εκδήλωση δεν στηρίχθηκε στην τυπική διαδικασία μιας συναυλίας, αλλά με τη συνεργασία του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη που πρωτοπόρησε για μια ακόμα φορά και της καθηγήτριας μουσικής του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Βασιλικής Εφραιμίδου, στο χορωδιακό σύνολο συμμετείχαν και μαθητές-κρατούμενοι που συνόδευσαν τη χορωδία, ορχήστρα και σολίστες της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.
  Στην προσφώνησή της η έφορος χορωδίας της Εστίας Ειρήνη Βενετσάνου, επισήμανε την κοινωνική και πανανθρώπινη ευαισθησία που διέπει τον πολιτιστικό σύλλογο της Πιερίας που δηλώνει παρών σε ανάλογου είδους δημιουργικές δομές, καθώς και την ικανοποίηση που νοιώθουν όλοι οι συντελεστές οι οποίοι με τη συμμετοχική τους παρουσία συμβάλλουν στην όσο το δυνατό ευχάριστη διαμονή των φυλακισμένων.


  Από πλευράς του σωφρονιστικού καταστήματος ο ψυχολόγος Λάζαρος Μπίσμπας, τόνισε: « Από μέρους του διευθυντή κ. Ψύχου , των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων του καταστήματος κράτησης Γρεβενών ευχαριστώ το διοικητικό συμβούλιο  της Εστίας Πιερίδων Μουσών για την αποδοχή της πρόσκλησης να μας  προσφέρει μια ξεχωριστή μελωδική ημέρα για τους κρατούμενους που βρίσκονται εδώ.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στους μουσικούς, στο μαέστρο, στον αφηγητή  και το σύνολο της χορωδίας  για αυτή τη μοναδική  καλλιτεχνική συντροφιά που μας προσέφεραν.  Εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επίσκεψή σας αυτή , ανθρώπων από την πόλη μου την Κατερίνη, δείχνοντας εμπράκτως την κοινωνική ευαισθησία όλων των συντελεστών του μουσικού αυτού ταξιδιού και την ανθρωπιά σε άτομα που βρίσκονται έγκλειστα σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα. Η εμπειρία μοναδική. Να είστε σίγουροι  αυτή η εκδήλωση θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις ψυχές των κρατουμένων μας αλλά και όλων των παρευρισκομένων. Αγαπητοί φίλοι πλέον του καταστήματος κράτησης Γρεβενών,  ένα μεγάλο ευχαριστώ. Καλή συνέχεια με επιτυχίες στις μουσικές σας περιπλανήσεις.»


  Ακολούθησε η συναυλία με τους κρατουμένους να απολαμβάνουν και να συμμετέχουν σιγοτραγουδώντας και χορεύοντας στους ρυθμούς των τραγουδιών του αείμνηστου συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.
  Σολίστες η Μαρία Δραγασιά και ο Δημήτριος Δριστάς.
  Στην παρουσίαση της εκδήλωσης και στη ροή του προγράμματος ο Περικλής Χατζηγιάννης, ενώ υποστήριξαν τεχνικά τη συναυλία οι Αθανάσιος Μπατάλας και Δημήτριος Τσακνάκης.
  Στην ενορχήστρωση ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης.


  Τα εύσημα για μια ακόμα φορά στον δημιουργό της συναυλίας καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη.
  Με την ολοκλήρωση της συναυλίας τα διοικητικά μέλη της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Γρηγόριος Μιτσοκάπας (πρόεδρος), Κλειώ Δημάση (γενική γραμματέας), Έφη Μπίσμπα (ταμίας) και Ειρήνη Βενετσάνου (έφορος χορωδίας) απένειμαν στους εκπροσώπους του καταστήματος σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις της Ε.Π.Μ. για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της φυλακής.


  Στην αποφώνηση της εκδήλωσης ο κ. Μιτσοκάπας αφού ευχήθηκε την γρήγορη επανένταξη των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό, τόνισε: «Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι πόθοι και οι προσδοκίες σας θα εκπληρωθούν το γρηγορότερο δυνατό. Και πάντα να υπολογίζεται στην διαρκή συμπαράσταση μας.». Τέλος η κ. Δημάση, είπε: «Τούτη τη μέρα νοιώσαμε μαζί σας  έντονα συναισθήματα που θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια. Η μεγάλη αγκαλιά της Ε.Π.Μ. άνοιξε σήμερα και πάλι, αποδεικνύοντας ότι δεν περισσεύει κανείς. Καλή επανένταξη.»