Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο με θέμα τις ελληνορωσικές σχέσεις

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο με θέμα τις ελληνορωσικές σχέσεις

«Κυρίες και κύριοι

Χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός είναι αδελφοί λαοί, ομόδοξοι, με ισχυρές ιστορικές σχέσεις και δεσμούς. Η φετινή χρονιά περιέχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς συμπληρώνονται χίλια χρόνια από την πρώτη καταγραφή παρουσίας Ρώσων μοναχών στην Αγιώνυμη Πολιτεία του Άθωνος, σημείο συνάντησης των πανορθοδόξων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το 2016 ανακηρύχτηκε επίσημα ως «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία» και αντίστοιχα «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα». Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι δύο λαοί, Ρωμιοί και Ρώσοι, με σημεία αναφοράς την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος, ξεκίνησαν μια πορεία με εξαιρετική πολιτισμική και πνευματική ανθοφορία και ποιοτικούς καρπούς.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνορωσικών Σχέσεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί εδώ και 20 χρόνια να ξανασυνδέσει εμπορικά, παραγωγικά και επιχειρηματικά τη Ρωσία και την Ελλάδα, εστιάζοντας στη Μακεδονία και τη Θράκη και παρουσιάζοντας ένα σημαντικό έργο στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Είναι μια προσπάθεια που πορεύεται πάνω σε έτοιμο έδαφος. Εργάζεται πάνω στο ώριμο πνευματικό, πολιτισμικό, ιστορικό και εκκλησιαστικό έδαφος που έχει σπαρεί και καλλιεργείται εδώ και χίλια χρόνια στο Άγιο Όρος, έχοντας αναδείξει μεγάλα μεγέθη αγιότητος και θεολογίας, εξαιρετικές μορφές του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών.
Σε αυτό τον άξονα κινείται και το τριήμερο συνέδριο το οποίο ξεκινά σήμερα, για το οποίο αξίζουν ιδιαίτεροι έπαινοι στο Επιμελητήριο και τον Πρόεδρό του κ. Θεόφιλο Ιωαννίδη. Η θεματολογία του είναι ποικίλη και μεγάλη, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το καλό κλίμα συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί μεταξύ τους, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. Η ψυχική κορύφωση της επίσκεψης αποτέλεσε η επίσκεψή του στη Μοναστική Πολιτεία του Άθωνος, την ιδιότυπη κοινοπολιτεία που είχε ιδρύσει η Αυτοκρατορία της Ρωμιοσύνης με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Μια Κοινοπολιτεία που είχε ως συνδετικούς κρίκους και σημεία αναφοράς Εκκλησιολογικά, πολιτικά, στρατιωτικά, πολιτισμικά, οικονομικά. Η επίσκεψη αυτή μέσα στα σημερινά γεωπολιτικά - γεωστρατηγικά δεδομένα, στην ευρύτερη άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος περιοχή, δείχνει το μέτρο των μεγάλων προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Επικεντρώνοντας τη προσοχή μας στον πρωτογενή τομέα, και τις δυνατότητες συνεργασιών που υπάρχουν και που μπορούν να οικοδομηθούν έτι περαιτέρω, τα στατιστικά στοιχεία της πενταετίας 2009-2014 αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της χώρας μας στη Ρωσία αποτέλεσαν περίπου το 34% των συνολικών εξαγωγών. Από αυτά, τα φρούτα και λαχανικά συνιστούν τη ναυαρχίδα των αγροτικών μας εξαγωγών προς την αγορά της Ρωσίας. Με αυτό ως δεδομένο και με το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον να μεταβάλλεται διαρκώς, επιβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους τόσο της πολιτείας, όσο και των ιδιωτών – επιχειρήσεων για ανταλλαγή εμπειριών και σύναψη νέων συνεργασιών προς αναζήτηση ευκαιριών, προκειμένου να ενισχυθεί και να τονωθεί η εμπορική σχέση των δύο χωρών και να αρθεί κατά το μέτρο του δυνατού η δυσμενής για το εμπόριο κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Τα εφόδιά μας σε αυτό τον αγώνα είναι η βαθιά κατανόηση του έλληνα παραγωγού, μεταποιητή και εμπόρου, ότι έχει έρθει η ώρα της αλλαγής νοοτροπίας με στροφή στην ποιότητα της παραγωγής, την ενσωμάτωση της καινοτομίας, την πιστοποίηση της ποιότητας, την επωνυμία των προϊόντων μας, την εξωστρέφεια και τις πολιτικές ανάδειξης της ποιότητάς των προϊόντων μας στο εξωτερικό που αλλάζουν το κλίμα και το status. Οι επιχειρηματικές συνέργειες εξωστρέφειας, οι εταιρικές συνεργασίες με ανάδειξη των ανταγωνιστικών και ποιοτικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων είναι η μεγάλη πρόκληση για την επιχειρηματικότητα της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Ρωσία.
Εύχομαι ολόθερμα κάθε επιτυχία στην προσπάθεια αυτή, που συνδυάζεται με την εξαιρετική ιστορική επέτειο, της χιλιόχρονης παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθωνα και χιλιόχρονων πολιτισμικών - πνευματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Έχω τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες του συνεδρίου μπορούν και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση των ιστορικών και ζωτικών δεσμών μας με τη φίλη και αδελφή χώρα, στον οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό τομέα.
Καλή επιτυχία»