Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Nα μην επιτρέψουμε την υπογραφή του Κανονισμού Εργασίας – Μνημόνιο, που προωθούν Διοίκηση και «συνδικαλιστές» στη Victus

Nα μην επιτρέψουμε την υπογραφή του Κανονισμού Εργασίας – Μνημόνιο,
που προωθούν Διοίκηση και «συνδικαλιστές» στη Victus

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Σωματείου την Τετάρτη 01 Ιουνίου, για την προετοιμασία της απεργίας στις 16 Ιούνη

Συνάδελφοι,
Όπως ενημερωθήκαμε, για ακόμη μια φορά αιφνιδιαστικά και εκ των υστέρων, το χωριστό «Σωματείο VICTUS» συμφώνησε με τη Διοίκηση της εταιρίας έναν Κανονισμό Εργασίας - κόλαφο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τον οποίο ετοιμάζεται να συνυπογράψει.
Διαβάζοντας το κείμενο αυτού του Κανονισμού, ανατριχιάζει κανείς από τις απίστευτες αξιώσεις της Διοίκησης, ένα κατεβατό νέων «υποχρεώσεων» των εργαζομένων, που παραβιάζουν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας και ξεπερνούν ακόμη και τα Μνημόνια. Όσο για τους «συνδικαλιστές» του «χωριστού», τι να πει κανείς για τον κυνισμό και την ασχετοσύνη (;) με την οποία πρόθυμα φέρνουν προς αποδοχή και επικύρωση έναν Κανονισμό που νομιμοποιεί το ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, με τρόπο που πάει πέρα κι από την πιο μονομερή και φιλοεργοδοτική ερμηνεία κάθε ρύθμισης εργασιακών θεμάτων. Θέλουν να μας χαντακώσουν συνολικά ως εργαζόμενους, όχι μόνο στη Victus, αλλά και στη Vodafone και στη Wind, και ταυτόχρονα ανοίγουν έναν απαράδεκτο και επικίνδυνο δρόμο για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά σημεία (σε παρένθεση αυτούσια αποσπάσματα):
  • Σε πολλά σημεία του κειμένου γίνεται αναφορά για «ατομικές συμβάσεις εργασίας», νομιμοποιώντας έτσι τις ατομικές συμβάσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης!
  • Ορίζονται μια σειρά από «πειθαρχικά παραπτώματα», πχ. η υπέρβαση του χρόνου άδειας, η μη εμπρόθεσμη πληρωμή προστίμων κλπ, στρώνοντας το έδαφος για «αιτιολογημένες» -κατά την κρίση του Κανονισμού και της Διοίκησης- απολύσεις.
  • Άρθρο 2: Η εταιρία μπορεί να ζητήσει την διενέργεια «ειδικών εξετάσεων υγείας» για την πρόσληψη νέου συναδέλφου!
  • Άρθρο 5: Δεσμεύουν τους εργαζόμενους ότι «κάθε τυχόν αύξηση» θα συμψηφίζεται πάντα με την «οικειοθελή παροχή», και τώρα και στο μέλλον, αποκλείοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο βελτίωσης των αποδοχών μας στον αιώνα τον άπαντα.
  • Άρθρο 6: Δεσμεύουν τους εργαζόμενους ότι δεν θα αξιώσουν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, αν η εταιρία καταργήσει οποιαδήποτε από τις παροχές «κατά την ελεύθερη κρίση της»!
  • Άρθρο 7: Στο άρθρο για τις κανονικές άδειες διαβάζουμε ότι «Η εταιρία έχει δικαίωμα να χορηγήσει κατά την απόλυτη (!!!) κρίση της άδεια με ή χωρίς αποδοχές σε όποιον εργαζόμενο το ζητήσει με έγγραφη αίτησή του…. πρέπει να είναι αιτιολογημένη…». (οι υπογραμμίσεις δικές μας). Δηλαδή η άδεια από δικαίωμα του εργαζόμενου γίνεται δικαίωμα της εταιρίας και μάλιστα κατά την απόλυτη κρίση της.
  • Άρθρο 10: Δίνεται το ελεύθερο στην εταιρία κατά την κρίση της:
o   να μεταθέτει τον εργαζόμενο «από υπηρεσία σε υπηρεσία, από τμήμα σε τμήμα, από διεύθυνση σε διεύθυνση, από κατάστημα σε κατάστημα οπουδήποτε στην Αθήνα ή σε άλλη περιοχή της Ελλάδας»!!!
o   να αλλάζει το ωράριο του εργαζόμενου σε κυλιόμενο με εναλλασσόμενες βάρδιες!!!
o   να καθορίζει τον χρόνο έναρξης και λήξης της εργασίας, όπως και τις ημέρες ανάπαυσης!!!
o   να επιβάλει υπερωριακή εργασία, την οποία ο εργαζόμενος «έχει υποχρέωση να προσφέρει»!!!
o   να μην αναγνωρίζει (βλ. πληρώνει) υπερωριακή εργασία «χωρίς προηγούμενη γραπτή έγκριση»
  • Άρθρο 17: Εδώ περιγράφεται το μοντέλο δουλικού εργαζόμενου που θέλει η Διοίκηση, που θα «συμμορφώνεται στις προφορικές ή γραπτές υποδείξεις», δεν θα διαπληκτίζεται με τους προϊσταμένους κ.α. Η διαστροφή Διοίκησης και «συνδικαλιστών» φτάνει στο σημείο ναυποχρεώνει τον εργαζόμενο να πάρει «γραπτή άδεια από την Διοίκηση προκειμένου να εργαστεί παράλληλα ή συμπληρωματικά εκτός επιχείρησης»!!!
  • Άρθρο 18: Προβλέπει το καθεστώς «διαθεσιμότητας» εργαζόμενου για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους για διάστημα μέχρι τριών μηνών!!!
Αυτά είναι μόνο μερικά σημεία από τον Κανονισμό Εργασίας-Μνημόνιο, με τον οποίο η Διοίκηση θέλει να «δέσει» όλους τους εργαζόμενους.  Είναι αλήθεια, ότι κάποια από αυτά που γράφονται στον Κανονισμό γίνονται ήδη στην πράξη, όμως ακριβώς απέναντι σ’ αυτά παλεύει κάθε πραγματικό σωματείο, για να μην είναι απόλυτα στην ευχέρεια και αυθαιρεσία της Διοίκησης. Γι’ αυτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποδεχτούμε, να τα νομιμοποιήσουμε και άρα να τα γενικεύσουμεμέσα από έναν συμφωνημένο και γραπτό Κανονισμό Εργασίας. Ακόμη, κάποια άλλα ίσως φαίνονται κάπως τραβηγμένα προς το παρόν, αλλά δεν γράφονται τυχαία. Μπαίνουν για να αρχίσουν να εφαρμόζονται σιγά-σιγά.
Στόχος τους είναι να ενταθούν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί, να αυξηθούν οι ώρες εργασίας και το ελαστικό ωράριο,
να δικαιολογηθούν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις, να εξωθηθούν συνάδελφοι σε παραίτηση κλπ.
Ακόμη, ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ τον Κανονισμό Εργασίας. Για την ακρίβεια, από την ίδρυση των Σωματείων στη Vodafone και την Wind, ανέκαθεν οι Διοικήσεις ζητούσαν από τα σωματεία μας να διαπραγματευτούν/συνυπογράψουν Κανονισμό Εργασίας (που άλλωστε ήταν απείρως καλύτερος από αυτόν που τώρα εμφανίζεται στη Victus). Το αρνούμασταν κατηγορηματικά απαντώντας ότι «Ο Κανονισμός Εργασίας συντάσσεται με ευθύνη της Διοίκησης, είναι μονομερής ενέργεια, οι εργαζόμενοι δεν δεσμευόμαστε από αυτόν και επιφυλασσόμαστε για όλους τους όρους του». Το λέμε λοιπόν καθαρά: Ο μόνος λόγος για να υπογράψει ένα Σωματείο έναν τέτοιο Κανονισμό Εργασίας είναι για να δώσει διαπιστευτήρια υποταγής στην Διοίκηση.
Για όλους αυτούς τους λόγους,
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να υπογραφεί ο Κανονισμός Εργασίας-Μνημόνιο.
Με αυτή την δημόσια τοποθέτηση το Ενιαίο Σωματείο διαχωρίζεται κάθετα και καταγγέλλει την Διοίκηση και το χωριστό «σωματείο» για την προώθηση αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας, που θέλει τους εργαζόμενους-δούλους και τον εργοδότη δουλοκτήτη. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εμποδίσουμε την υπογραφή αυτής της ντροπιαστικής συμφωνίας και καλούμε όλους τους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο με κάθε τρόπο.
Aσφαλώς, δεν θεωρούμε τυχαία την στιγμή κατά την οποία ανακινείται αυτή η υπόθεση. Με μια Συνέλευση του χωριστού «σωματείου» που καλείται -και πάλι- για την ίδια μέρα (1η Ιούνη) και λίγες ώρες πριν την Συνέλευση του Ενιαίου Σωματείου, που έχει θέμα την οργάνωση της κοινής απεργίας και στις 3 εταιρίες στις 16 Ιούνη. Είναι προφανής ο στόχος της Διοίκησης και του χωριστού «σωματείου» να υπονομευτεί η απεργία μας. Ας τους διαψεύσουμε με την συμμετοχή μας στηΓενική Συνέλευση του Ενιαίου Σωματείου με την στήριξη και ενεργό συμμετοχή μας για την κοινή απεργία στις 16 Ιούνη και στις 3 εταιρίες Vodafone-Wind-Victus.

Το Διοικητικό Συμβούλιο