Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα εγκαινιάσει αύριο στα Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης το σύστημα SEATRAC για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες

Τη λειτουργία του πρωτοποριακού ειδικού συστήματος SEATRAC για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε

παραλίες της Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσουν αύριο Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, στις 13.30’, στην παραλία Νέων Βρασνών Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με την Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και το Δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα.
Το σύστημα SEATRAC είναι μια καινοτόμος εφαρμογή της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο να συνδράμει τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς δυσκολία τις χαρές της θάλασσας τη θερινή περίοδο.
Το SEATRAC επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να εισέλθουν από την παραλία στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Το σύστημα αποτελείται από μία ράμπα κι ένα καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και εγκαθίσταται στην παραλία, επιτρέποντας στα άτομα με αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα με τη χρήση ενός χειριστηρίου και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.
Το σύστημα απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, όπως άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νευρομυϊκές δυστροφίες, παραπληγικούς - τετραπληγικούς, ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα ισορροπίας.