Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Κουκλοθέατρο παντομίμας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ για τα προσφυγόπουλα τριών κέντρων φιλοξενίας

Μια πολύ σημαντική πολιτιστική και ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική
Μακεδονία αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής, ειδικά των παιδιών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ διοργανώνουν σε τρία Κέντρα Μετεγκατάστασης – Φιλοξενίας Προσφύγων παιδικές παραστάσεις κουκλοθέατρου, με στόχο τα προσφυγόπουλα, τα μεγάλα θύματα του προσφυγικού ζητήματος, να ψυχαγωγηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση κουκλοθέατρου παντομίμας, διάρκειας 45 λεπτών, με επιρροές από το Μαύρο Θέατρο Πράγας, βασισμένη στο παραμύθι «Ο Λύκος και τα τρία γουρουνάκια».
Την παράσταση επιμελήθηκε η Ντόμινη Λυμπέρη από το Κουκλοθέατρο Jinx.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«πέρα από τη συνεχιζόμενη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να επεκτείνει την ανθρωπιστική της δράση, ώστε οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες στις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας να έχουν όσο το δυνατόν πιο φιλόξενη αντιμετώπιση. Τα μεγάλα θύματα του προσφυγικού είναι τα παιδιά και κατά μέσο όρο ποσοστό περίπου 40% των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Κεντρική Μακεδονία είναι παιδιά. Με το κουκλοθέατρο παντομίμας θα προσπαθήσουμε να ψυχαγωγήσουμε και κυρίως να κάνουμε τα προσφυγόπουλα να αισθανθούν και πάλι παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπνευστές και τους συντελεστές της παράστασης για την πρωτοβουλία τους».

Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το εξής:
-Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00 – Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών.
-Πέμπτη 07 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00 – Κέντρο Μετεγκατάστασης Ωραιοκάστρου (πρώην ακίνητο Φέσσα).
-Παρασκευή 08 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00 – Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών (πρώην Softex).

Σύμφωνα με την περιγραφή του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, πρόκειται για μια κωμική, παιδική παράσταση, μια διασκευή του γνωστού παραμυθιού με ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των κουκλών και σκηνικών έτσι ώστε να παρακολουθείται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. Επιτραπέζιες κούκλες παίζονται από κουκλοπαίχτες, οι οποίοι δεν είναι κρυμμένοι πίσω από τα σκηνικά αλλά συμμετέχουν διαδραστικά στην εκτέλεση της παράστασης, γεγονός που συμβάλλει στο να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και αγαπητό σε πολύ μικρές ηλικίες. Στη μουσική επένδυση της παράστασης προτιμήθηκαν γνωστά κομμάτια κλασσικής μουσικής.

Κουκλοπαίχτες είναι η Ντόμινη Λυμπέρη και η Χρύσα Καρκαντώνη.

«Τα παιδιά είναι πάντα τα πιο εύκολα θύματα των πολέμων. Και σε αυτή την προσφυγική κρίση δεν αποτέλεσαν την εξαίρεση. Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Περιφέρειά μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι γεμάτες από παιδάκια που έχουν και αυτά ανάγκη να ονειρευτούν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα τους. Ας στηρίξουμε αυτά τα αθώα χαμόγελα. Και τι καλύτερο να τους προσφέρουμε από ένα παραμύθι-παντομίμα με μαριονέτες, μια που το κουκλοθέατρο δεν αναγνωρίζει σύνορα και οι κούκλες ξέρουν να μιλάνε στις ψυχές όλων των παιδιών», επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ Άννα Μυκωνίου.