Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


Συνάντηση με θέμα τη συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα της πόλης, είχαν την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, με εκπροσώπους επιχειρήσεων, στο Δημαρχείο. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αντίστοιχης με τον Εμπορικό Σύλλογο που είχε προηγηθεί. Αφορμή αποτέλεσε η διαπίστωση ότι το εισερχόμενο οικονομικό όφελος στην αγορά της πόλης δεν αντιστοιχεί στο συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα. Απώτερος στόχος της συνεργασίας είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης στην αγορά του ιστορικού κέντρου.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η άμεση προβολή της πόλης στα Βαλκάνια και την Τουρκία, η συμμετοχή στη Διπλωματία Πόλεων, η αγοραστική «έκρηξη» που έγινε το 2013, αλλά και η πτώση που την ακολούθησε, η προσβασιμότητα των τουριστών, το θέμα του parking, η παροχή δωρεάν wifi τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στους χώρους των πολυκαταστημάτων, η έκδοση κάρτας αγοράς, οι δυνατότητες παραμονής των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη καθώς και η δημιουργία κινήτρων για την παραμονή των επισκεπτών στο κέντρο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολυκαταστημάτων «One Salonica Outlet Mall», «Attica» και «Notos Galleries», οι οποίοι εκτίμησαν ότι ανάλογες συναντήσεις είναι χρήσιμο να πραγματοποιούνται συστηματικά και με τη με συμμετοχή και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι ξενοδόχοι, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο ΟΑΣΘ. Παράλληλα, τέθηκε η προοπτική της δημιουργίας ενός άτυπου τακτικού φόρουμ των εκπροσώπων των πολυκαταστημάτων με το Δήμο Θεσσαλονίκης, κατά το πρότυπο των διεθνών «Anchor Councils», όπου μελλοντικά θα μπορούν να συζητούνται, μεταξύ άλλων, τα θέματα των τοπικών προμηθειών και της τοπικής απασχόλησης.
«Ήταν μια πρώτη διερευνητική συνάντηση την οποία και προκαλέσαμε για να εξετάσουμε τις δυνατότητες συμπράξεων με σημαντικούς εταίρους της τοπικής αγοράς, ως συνέχεια των συναντήσεών μας με τον Εμπορικό Σύλλογο, και με την πεποίθηση ότι μπορούμε να ενδυναμώσουμε την εικόνα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή και άλλων φορέων σε τέτοιες πρωτοβουλίες» δήλωσε σχετικά ο Σπύρος Πέγκας και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα πολυκαταστήματα που παραβρέθηκαν και αυτά που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να παραβρεθούν και δεν τα κατάφεραν. Θα ακολουθήσουν και άλλες δημιουργικές συναντήσεις και ελπίζω να φέρουμε στο τραπέζι και τον όμιλο Inditex, που κατά γενική ομολογία έχει σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά και θεωρώ ότι, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οφείλει να ανταποδίδει στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της».
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Λεκάκης, σημείωσε: «Συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα την κατάσταση που επικρατεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης και ανταλλάξαμε προτάσεις για την τόνωση της αγοραστικής κίνησης στο εμπορικό κέντρο. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις».