Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Οι Ρώσοι του Σαββίδη βγάζουν τα λεφτά τους στη ΣΕΚΑΠ

Όλα δείχνουν πως η οµάδα του Ιβάν Σαββίδη και ο ρωσικός όµιλος της Donskoy Tabac που εξαγόρασαν τη ΣΕΚΑΠ το 2013, µπορεί να έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ µε
την διαχείριση του συγκεκριµένου project, κυρίως λόγω του αντίξοου οικονοµικού περιβάλλοντος εντός του οποίου κλήθηκαν να το υλοποιήσουν, ωστόσο, τα τελευταία δεδοµένα δείχνουν ότι η όλη προσπάθεια µπαίνει πλέον σε έναν καλό δρόµο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Βασικό µότο της συνέντευξης τύπου στις 29 Ιουνίου ήταν ότι «το group της Donskoy έκανε όλα όσα δεσµεύθηκε κατά την εξαγορά, αντίθετα, οι εδώ αρχές δεν έχουν ικανοποιήσει τις υποσχέσεις τους». Τα κυριότερα «αγκάθια» προέρχονται κατά την άποψη των διοικούντων της ΣΕΚΑΠ από την ανελαστική εργατική νοµοθεσία, από τις συνεχείς επιβαρύνσεις της φορολογίας των καπνικών προϊόντων, από τη γραφειοκρατία στις εξαγωγές και τις απεργίες στα λιµάνια και από τη «στενόκαρδη» υποδοχή της οποίας έτυχε το εν λόγω εγχείρηµα από την Πολιτεία.



Σηµειωτέον ότι για την κατάκτηση ενός τζίρου της τάξεως των 22,4 εκατ. ευρώ το 2015 και την επαναφορά της εταιρίας στην κερδοφορία, χρειάσθηκε η απόλυση 100 περίπου υπαλλήλων (από 268 έχουν µείνει 172). Είχε προηγηθεί η εξαγορά µε 5 εκατ. ευρώ, η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, αποζηµιώσεις 1,7 εκατ. ευρώ και τακτοποίηση χρεών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα προβλήµατα παραµένουν οι δικαστικές διαφορές για φορολογικά ζητήµατα της προ Σαββίδη περιόδου, όπως και η διαπάλη που συνεχίζει να υφίσταται µε πολλά από τα παλιά στελέχη της εταιρείας. 

Σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια της µητρικής Donskoy στην ανασυγκρότηση της ΣΕΚΑΠ υπήρξε καταλυτική, όχι µόνο λόγω των κεφαλαίων που η πρώτη διέθεσε αλλά κυρίως λόγω της τεράστιας γνώσης της αγοράς του τσιγάρου και της τεχνογνωσίας που µεταφέρθηκε και έδωσε τον τόνο των επενδύσεων στην εγχώρια καπνοβιοµηχανία. 

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ της Agrenda


http://www.agronews.gr/