Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Νότης Μαριάς από την Κοζάνη: Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ διαμήνυσε από την Κοζάνη ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς όπου χθες 9/7/2016  συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην
Ημερίδα που διοργάνωσαν το Σωματείο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Σπάρτακος και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς η ΔΕΗ αποτελεί κομβικό τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για το λόγο αυτό οι αντιμνημονιακές δυνάμεις του τόπου πρέπει να παλέψουν για να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα της ΔΕΗ που επιχειρεί η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο μια και το 34% των μετοχών της επιχείρησης προβλέπεται να μεταβιβαστεί άμεσα στο νέο ΤΑΥΠΕΔ, ενώ ήδη το 17% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο ΤΑΥΠΕΔ το οποίο και δρομολογεί την άμεση εκποίησή τους.
Επιπλέον η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που επιτάσσει η τρόικα και το μνημόνιο συνδέεται άμεσα και  με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ ενώ συνεχίζεται η απαξίωση της ΔΕΗ καθώς δύο χρόνια μετά το φιάσκο της «μικρής ΔΕΗ»  η τρόικα επιχειρεί το ίδιο αποτέλεσμα ακολουθώντας άλλο δρόμο αφού με νομοθετική παρέμβαση η ΔΕΗ αναμένεται να χάσει το 50% του μεριδίου της αγοράς της έως το 2020.
  
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι κομβικό σημείο για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ αποτελεί η εξαίρεση της Ελλάδας από τις υποχρεώσεις για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων για την ηλεκτροπαραγωγή.
Έτσι κατέθεσα Γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό στις 27 Μαΐου επισημαίνοντας ότι  “όλες οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας, με εξαίρεση την Ιταλία, δεν έχουν υποχρεώσεις για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων για την ηλεκτροπαραγωγή, είτε επειδή δεν είναι μέλη της Ε.Ε. είτε επειδή απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή λόγω χαμηλού ΑΕΠ, γεγονός που δημιουργεί στρεβλώσεις στις περιφερειακές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ανταγωνισμό, και που αποτυπώνεται σε αυξημένες ελληνικές εισαγωγές ρεύματος, απειλώντας έτσι και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.”
Επιπλέον ο Νότης Μαριάς παρατήρησε: ‘Η Πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή στις 15/7/2015 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων για την περίοδο 2021-2030, με την οποία αναθεωρεί την Οδηγία 2003/87/ΕΕ, προβλέπει δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών αερίων στην ηλεκτροπαραγωγή για τα κράτη-μέλη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. με έτος αναφοράς το 2013. Εντούτοις δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα καθώς η χώρα μας ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), παρ’ ότι το πληροί για το 2014 (59,7%). Για τον λόγο αυτό ζήτησα η Επιτροπή να μεριμνήσει για την κατ’ εξαίρεση εκχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων στην ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας, ενώ, στις 15 Ιουνίου κατέθεσα και σχετική τροπολογία με στόχο να συνυπολογίζεται το κατά κεφαλή ΑΕΠ του έτους 2014 για την απαλλαγή των κρατών μελών από τις υποχρεώσεις του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων. Αυτό αφενός θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς που πληρώνουμε στη ΔΕΗ. Αφετέρου θα επιτρέψει η Ελλάδα να ενταχθεί σε ένα Ειδικό Ταμείο που ονομάζεται «Ταμείο Εκσυγχρονισμού των Ενεργειακών Συστημάτων και της Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης» που σημαίνει ότι από εκεί μπορεί να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ για να γίνει εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση - της οποίας πρώτοι εσείς βιώνετε τις επιπτώσεις - πάντα σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των σημαντικών λιγνιτικών αποθεμάτων μας, που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας.”

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: “Δίνουμε αγώνα για να στηριχθεί η ΔΕΗ. Η προεκλογική δέσμευσή μου που είχα κάνει επισκεπτόμενος και την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, ήταν να στηρίξουμε τον δημόσιο αυτόν φορέα, πρωτίστως κατά των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος σε μεγάλες ξένες επιχειρήσεις. Να παλέψουμε υπέρ της δημόσιας ανάπτυξής του, που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας η οποία δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο υπάρχουν μνημόνια και όσο οι δανειστές απομυζούν κάθε παραγωγική δυνατότητα. Για αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι και συντονισμένοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των κεκτημένων μας και να αναπτύξουμε μαζί ένα όραμα εναλλακτικής, δημοκρατικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.”