Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστών/καθαριστριών

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστών/καθαριστριών.
Γι’ ακόμη μια χρονιά απασχολεί έντονα το σοβαρότατο θέμα της καθαριότητας και της υγιεινής στα σχολεία και της επιτακτικής ανάγκης ύπαρξης μόνιμου και επαρκούς προσωπικού.
Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων είναι περίπου οκτώμισι χιλιάδες. Για χρόνια ανανέωναν τις συμβάσεις τους, τελώντας υπό εργασιακή προθεσμία με άθλιο εργασιακό καθεστώς.
Για μια ακόμη χρονιά πληρώνονται με έναντι, με καθυστέρηση πολλών μηνών. Το προσωπικό αυτό είναι που σηκώνει στους ώμους του τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων, αφού το όποιο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πάντα ήταν λειψό και σήμερα στο μεγάλο του μέρος έχει και αυτό συνταξιοδοτηθεί.
Πλέον το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί περισσότερο καθώς στις 30 Ιούνιου 2016 έληξαν οι συμβάσεις τους.
Η κυβέρνηση δια του υπουργού εσωτερικών Κου Κουρουπλή στην συνάντηση που έγινε κατά την απεργία στις 30 Ιουνίου δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ειδική τροπολογία για τις καθαρίστριες δημοσίων σχολείων για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, με τους ίδιους εργαζόμενους χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα γιατί αν αφήσει τα πράγματα να εξελιχτούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ένας δρόμος είναι ορατός.
Οι χιλιάδες καθαριστές/καθαρίστριες θα οδηγηθούν σε απόλυση, αφού είναι απαγορευτική η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με βάση το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις στους δήμους και να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.
Με βάση τα παραπάνω η Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν χωρίς καθυστέρηση να λύσουν αυτό το καίριο για τη λειτουργία των σχολείων ζήτημα. Να ανανεωθούν σήμερα όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων διασφαλίζοντας η κυβέρνηση την χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία .
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
• Την έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων όλων των καθαριστριών στα σχολεία.
• Τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων με την μονιμοποίηση όλων των καθαριστών/καθαριστριών με συγκροτημένα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
• Την άμεση διασφάλιση της μηνιαίας πληρωμής τους όπως για όλους τους άλλους εργαζόμενους στους δήμους.

Ο βουλευτής

ΚΑΤΣΩΤΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ