Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

"ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ" - Γράφει ο Νικολόπουλος Ε. Κων/νος

Μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι η πορεία της γειτόνος χώρας και του Ταγίπ Ερντογάν ήταν υπερβολικά προκλητική. O πρόεδρος της Τουρκίας, ακολουθεί μια πορεία αυταρχισμού, καθώς
θέλει να επιβάλει ένα προεδρικό σύστημα à la turk, χωρίς διαχωρισμό εξουσιών.


Η αντίληψη του Ερντογάν για τη δημιουργία ενός κατά βάση ισλαμικού κράτους με πανίσχυρο πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (δηλαδή τον ίδιο), συγκρούεται με την αντίληψη του στρατού ως κοσμικού, κεμαλικού θεσμού, όπου δεν  υπάρχει ρόλος του Ισλάμ στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας, καθώς αυτή είναι προνομιακό πεδίο δράσης των Στρατιωτικών και των πολιτικών,  που εμφορούνται από τις αρχές του κεμαλισμού. Οι Κεμαλιστές (στρατιωτικοί, δικαστικοί, πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί), όταν κατείχαν την κρατική – κυβερνητική εξουσία,  ήταν προσηλωμένοι στη Δύση και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ είχαν άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, συμμετέχοντας μάλιστα στην πανίσχυρη τριμερή στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ- ΤΟΥΡΚΙΑ.


 Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Ερντογάν, παραμένει   πανίσχυρος ηγέτης πολιτικά και κοινωνικά,  μετά την αιματηρή καταστολή του οπερετικού πραξικοπήματος. Αντίθετα, τώρα αρχίζει μια μακρά περίοδος έντονης αμφισβήτησης του αυταρχικού συστήματος εξουσίας του Ερντογάν, που θα συνοδευτεί από μια βαθειά οικονομική, κοινωνική και πολιτικοθρησκευτική κρίση, που πιθανότατα,   θα αποδομήσει τον κρατικό μηχανισμό, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απειληθεί, η κοινωνική συνοχή, αλλά  και η εδαφική ακεραιότητα του Τουρκικού κράτους.


Πολλά ερωτήματα κυκλοφορούν για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και τον τρόπο που απέτυχε, τον οποίο πολλοί έκριναν το λιγότερο σαν αποτέλεσμα αψυχολόγητων ερασιτεχνικών ενεργειών.

Ποιος το οργάνωσε;
Η κυβέρνηση κατηγορεί τον θανάσιμο εχθρό του Φεττουλλάχ Χότζα, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και ζητά διεθνή εξέταση του ζητήματος δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.

Το υποτιθέμενο πραξικόπημα οργανώθηκε μόνο σε δυο πόλεις, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.  Γιατί  έμεινε εκτός η υπόλοιπη χώρα;

Ο τουρκικός Στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος  αριθμητικά στον κόσμο.
 Πώς είναι δυνατόν να οργανώθηκε πραξικόπημα από ελάχιστους στρατιωτικούς και να μην αντιλήφθηκε το παραμικρό η ηγεσία;
* Στρατηγοί: 365
* Αξιωματικοί: 39.975
* Υπαξιωματικοί: 95.824
* Επαγγελματικό προσωπικό Χωροφυλακής: 24.700
* Επαγγελματίες στρατιώτες: 40.515
* Σύνολο επαγγελματικού στρατιωτικού προσωπικού: 201379
* Έφεδροι αξιωματικοί: 6.829
* Οπλίτες: 458.368
* Κληρωτοί: 465.197
* Σύνολο στρατιωτικού προσωπικού: 666.576
* Πολιτικό προσωπικό: 53.424
* Γενικό σύνολο: 720.000

Τυχαία το πραξικόπημα
έγινε λίγες μέρες πριν τις κρίσεις του Αυγούστου στην ηγεσία του στρατεύματος;


Πώς είναι δυνατόν να συμβεί τώρα που όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο λαός δεν θα ψηφίσει την προεδρική δημοκρατία στο δημοψήφισμα, όπως το επιθυμεί ο Πρόεδρος;

Πώς είναι δυνατόν η κραταιά ΜΙΤ να μην αντιλήφθηκε το παραμικρό.

Σε όλα τα πραξικοπήματα το πρώτο πράγμα που κάνουν οι πραξικοπηματίες είναι η σύλληψη των πολιτικών.

 Στην συγκεκριμένη  περίπτωση αφέθηκαν ανενόχλητοι να κάνουν δηλώσεις μέσω κοινωνικών  δικτύων και να καλούν τον κόσμο σε αντίσταση.

Όλα αυτά τα ερωτηματικά ενδεχομένως θα απαντηθούν τις επόμενες μέρες.  
Δίνουν, όμως , την αίσθηση ότι μπορεί να είναι σκηνοθετημένα ακόμα και από τον ίδιο τον Ερντογάν. Τίποτα δεν αποκλείεται και τίποτα δεν επιβεβαιώνεται. Το τραγικό όλων είναι ο θάνατος 265 αθώων ανθρώπων.

Νικολόπουλος  Ε. Κων/νος
-Απόφοιτος ΑΣΕΙ (Σ.Σ.Ε)

-Εξειδίκευση σε Ζητήματα Γεωπολιτικής και Ασφάλειας στο Ισλαμικό Σύμπλοκο Τουρκίας-Μέσης Ανατολής του Κ.Ε.Κ / Eθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών