Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Συνάντηση κ. Μπόλαρη, με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις συνέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα των δύο χωρών

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μπόλαρη, με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κενεβέζο, για τις συνέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα των δύο χωρών


Συνάντηση με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Κενεβέζο, είχε χθες στο ΥπΑΑΤ ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Η συνάντηση εστιάστηκε στις δυνατότητες κοινών εξαγωγικών δράσεων των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά τη Διακήρυξη Συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούνιο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Η Κοινή Διακήρυξη σχετικά με τη συνεργασία των δύο κρατών αφορά στους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής, της τεχνολογίας τροφίμων, της ιχθυοκαλλιέργειας και αλιείας και της επαναχρησιμοποίησης αγροτικών λυμάτων.
Στο πλαίσιο της Διακήρυξης συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση επιχειρηματικής αποστολής στο Ισραήλ στα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, στην οργάνωση της οποίας συμμετέχει και το ΕΒΕΑ, καθώς και η υλοποίηση συνεργειών που αφορούν σε προωθητικές ενέργειες αγροτικών προϊόντων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετέφερε την εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης του Ισραήλ για συνέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα με συμμετοχή και της Κύπρου, γεγονός που επιβάλλεται να οργανωθεί σε συνάντηση μεταξύ των τριών Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε ακόμα η δυνατότητα τεχνολογικής στήριξης της Κύπρου από ελληνικής πλευράς και η μεταφορά τεχνογνωσίας όσον αφορά τις υδροπονικές θερμοκηπιακές μονάδες, καθώς και οι δυνατότητες από κοινού προωθητικών ενεργειών των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Ελλάδας και της Κύπρου στο εξωτερικό.