Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου: 28 Χρόνια Προσφοράς στον Πολιτισμό

Γιώργος Μάνεσης (1931-2015), πιανίστας, μουσικοπαιδαγωγός, ιδρυτής Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου
 Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό συνεχίζει για 28ο καλοκαίρι τις καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, πολιτισμικές και παιδαγωγικές του
δραστηριότητες ανοίγοντας τις πόρτες του στο ευρύ κοινό με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Μουσικά σύνολα, λυρικοί ερμηνευτές, χορευτικές ομάδες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και επιστήμονες από 7 διαφορετικές χώρες μας προσκαλούν - με ελεύθερη είσοδο - στο ειδυλλιακό «Κτήμα Μάνεση», μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, σε μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων αλλά και ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών από το Σάββατο 30 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό ίδρυσε το 1988 ο σπουδαίος πιανίστας και εξαίρετος παιδαγωγός Γιώργος Μάνεσης (1931 – 2015) μαζί με τους μαθητές του με την συμπαράσταση της τότε κοινότητας Πορτοχελίου.
Επί 28 συνεχόμενα καλοκαίρια διοργανώνονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου συναυλίες, διαλέξεις (ιστορίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας κ.α.), ποιητικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις αλλά και σεμινάρια παιδαγωγικής στα οποία διδάσκουν σπουδαίοι καθηγητές μουσικής και τμήματα μελέτης που βασίζονται στην βαθιά γνώση των νόμων που διέπουν την φύση του ανθρώπου και τον ψυχισμό του.
 Έμφαση δίνεται επίσης στην προβολή της Ελληνικής παράδοσης με παραδοσιακούς χορούς, διαλέξεις και λαογραφικές καταγραφές και δρώμενα.
Το 2009 ο Γιώργος Μάνεσης ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ (Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα και Διάχυση του Πολιτισμού) το οποίο με την στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας - Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και του συλλόγου Σ.ΦΙ.Π (Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου) συνεχίζει με αμέριστο ζήλο τα οράματα και τους στόχους του ιδρυτή του.
«Γνώρισα τον Γιώργο Μάνεση στην παιδική μου ηλικία και είχα την τύχη να θαυμάσω τη βαθειά μουσικότητα, την θαυμάσια τεχνική και την εκπληκτική αυτοκυριαρχία του στο πιάνο σε κάποιες από τις ζωντανές εμφανίσεις του στην Ελλάδα. Αργότερα στο πρόσωπο του βρήκα έναν πολύτιμο φίλο, έναν μέντορα, του οποίου η αγάπη για την Τέχνη και τον Άνθρωπο, η απλότητα και η διαύγεια πνεύματος αφύπνισαν τη σκέψη μου και φώτισαν την καλλιτεχνική και προσωπική μου πορεία»,  διηγείται η crossover ερμηνεύτρια, μουσικός και συγγραφέας Μάνια Βλαχογιάννη, ιδρυτικό μέλος του ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.
 Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος, συνθέτης), Μάνια Βλαχογιάννη (crossover σοπράνο, πιανίστα, συγγραφέας), Γιάννης Γρηγοράκης (μουσικοπαιδαγωγός, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου) 
Σήμερα το Φεστιβάλ συνεργάζεται µε φορείς παγκοσμίου κύρους όπως  τα Πανεπιστήμια Τάμπα και Ινδιανάπολης των Η.Π.Α., το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Ρωσίας, γνωστές ανώτατες κρατικές σχολές της Γερμανίας κ.α.,  ενώ πάνω από 20 χώρες έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στο Φεστιβάλ από την Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε περισσότερες από 500 συναυλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά μαθήματα διαφόρων μορφών.
Ανάμεσα στους μαθητευόμενους μουσικούς που πέρασαν από το Φεστιβάλ Πορτοχελίου και συνεχίζουν σήμερα τη λαμπρή καριέρα τους στο εξωτερικό ξεχωρίζουν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο πιανίστας Γρηγόρης Ζαμπάρας  και η σοπράνο Λουκία Σπανάκη.
 «Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου θα εξακολουθήσει να στηρίζει την φιλόδοξη προσπάθεια του Γιώργου Μάνεση για τη συνέχιση στην χώρα μας μιας ανώτερης φιλοσοφίας σχετικής με την πορεία του ανθρώπου μέσα στο χρόνο και την γνώση του «Ευ ζην»,  συμπληρώνει ο Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου, Γιάννης Γρηγοράκης.
http://www.phifestival.com/