Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Μέχρι 5.000 προσλήψεις στην ειδική αγωγή

Συνολικά 4.000 με 5.000 προσλήψεις, έρχονται στην ειδική αγωγή. Το υπουργείο παιδείας μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης νέων δομών ειδικής εκπαίδευσης, σε
όλες τις βαθμίδες, με ειδική μέριμνα, και για την επαγγελματική εκπαίδευση, σχεδιάζει την πρόσληψη προσωπικού για να καλύψει τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου είναι ότι θα χρειαστούν περίπου 5.000 άτομα για να στελεχώσουν τις νέες δομές. Η πρωτοβουλία του υπουργείου που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, αναμένεται να αυξήσει στις 65.000 τα παιδιά με αναπηρία, που θα φοιτούν, στην ειδική αγωγή.
Οι νεοϊδρυθείσες δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσής τους, αναμένεται σύντομα να καθορίσουν και το πλαίσιο λειτουργία τους, με δημοσίευση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων σε ΦΕΚ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών πιέσεων το ΥΠ.Π.Ε.Θ. αυξάνει κατά 20% τα Τμήματα Ένταξης και κατά 8 % τα Ειδικά Σχολεία. Συγκεκριμένα ο τελικός αριθμός των Τμημάτων Ένταξης που ιδρύονται και θα λειτουργήσουν το 2016-17 πέραν των υπαρχόντων είναι 531. Επίσης, ιδρύονται 23 νέες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά το υπάρχον δίκτυο των δομών Ειδικής Εκπαίδευσης και παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο γι’ αυτούς εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας: «Μετά από 8 χρόνια απραξίας και αδιαφορίας για τις συσσωρευμένες και αυξανόμενες ανάγκες της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, το Υπουργείο αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης νέων δομών μαθησιακής υποστήριξης και αποδεικνύει για άλλη μια φορά την έμπρακτη υποστήριξη στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και συνολικά της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου».
Πιο συγκεκριμένα:
Ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
-61 Τμήματα Ένταξης σε Νηπιαγωγεία
-344 Τμήματα Ένταξης σε Δημοτικά
Ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης σε Γυμνάσια
-126 Τμήματα Ένταξης σε Γυμνάσια
Ιδρύονται Επαγγελματικά Γυμνάσια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Επαγγελματικά Γυμνάσια: 9
ΕΕΕΕΚ: 5
Ιδρύσεις Ειδικών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών
Ειδικά Νηπιαγωγεία:3
Ειδικά Δημοτικά:6
Μετατροπές Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων
Μετατρέπονται 31 ΤΕΕ ως εξής:
4 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια
5 Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια
22 Επαγγελματικά Γυμνάσια
Ιδρύονται Λυκειακές Τάξεις
Σε 12 Επαγγελματικά Γυμνάσια ιδρύονται Λυκειακές Τάξεις
Προάγονται
Προάγονται: 26 Δημοτικά
Συγχωνεύσεις- υποβιβασμοί – καταργήσεις
Συγχωνεύονται 4 Ειδικά Νηπιαγωγεία
Υποβιβάζονται 3 Ειδικά Δημοτικά
Καταργούνται 3 Ειδικά Δημοτικά και 1 Ειδικό Νηπιαγωγείο
Συγχωνεύσεις – καταργήσεις στην ΠΕ
Συγχωνεύονται 24 Τμήματα Ένταξης
Καταργούνται 7 Τμήματα Ένταξης σε Δημοτικά
Καταργούνται 6 Τμήματα Ένταξης σε Νηπιαγωγεία
Μετονομασίες – καταργήσεις στη ΔΕ
Μετονομάζονται 2 Τμήματα Ένταξης
Καταργείται 1 Τμήμα Ένταξης
www.dikaiologitika.gr