Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Τι απαντά ο Δ. Αβραμόπουλος στον Ν. Μαριά για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ

Καθώς η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει με κατάρρευση και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο προσφυγικό που δρομολογεί εκρηκτικές κοινωνικές αντιδράσεις στα νησιά του
Αιγαίου και στην Κρήτη, η από 29/6/2016 Απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε Ερώτηση του Νότη Μαριά για το προσφυγικό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναγνωρίζει ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα σε άλλη κράτη της ΕΕ. 
Ειδικότερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντώντας σε Γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 30 Μαρτίου στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, δεσμεύεται για γρηγορότερη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει «η Επιτροπή έστειλε, στις 10 Φεβρουαρίου 2016, διοικητικές επιστολές προς τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης ζητώντας την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης», ενώ έχει αυξήσει τη συχνότητα των συνεδριάσεων μεταξύ αρμόδιων φορέων.
Ωστόσο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνωρίζει ότι η μέχρι στιγμής πορεία απέχει πολύ από τον προσδοκώμενο στόχο που ήταν 20.000 μετεγκαταστάσεις έως 16 Μαΐου 2016 και συνεπώς «είναι σε εξέλιξη μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία», χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω τα μέτρα αυτά.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «αυτός ο ρυθμός μετεγκατάστασης μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δείξουν προθυμία να συμβάλουν στην επιτυχία της διαδικασίας μετεγκατάστασης και να συνεργαστούν χωρίς χρονοτριβή», ενώ, καταλήγοντας, τονίζει πως η Επιτροπή «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους».
Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της Απάντησης του κ. Αβραμόπουλου:

Κατεπείγοντα μέτρα για την επίσπευση της άμεσης μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – 30/3/2016
Τον Σεπτέμβριο του 2015, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τη μετεγκατάσταση 66 400 προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, στις 15 Μαρτίου 2016 είχαν μετεγκατασταθεί μόλις 569 πρόσφυγες εκ των ως άνω 66 400 ατόμων.
Βάσει δηλώσεων του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, στόχος είναι οι εν λόγω μετεγκαταστάσεις προσφύγων να φτάσουν τις 6 000 άτομα τον μήνα, διαφορετικά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του εν λόγω συστήματος μετεγκατάστασης.
Μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια ξεπερνούν τις 50 000, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, γεγονός που προκαλεί σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη φτωχοποιημένη από το μνημόνιο Ελλάδα.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, ερωτάται η Επιτροπή ποια κατεπείγοντα μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να επισπεύσει τις κατά τα άνω διαδικασίες άμεσης μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ’ ονόματος της Επιτροπής – 29/6/2016
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση (1), η Επιτροπή έστειλε, στις 10 Φεβρουαρίου 2016, διοικητικές επιστολές προς τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης ζητώντας την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης, έχει αυξήσει τη συχνότητα των συνεδριάσεων του Φόρουμ για την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση, της ομάδας «Friends of Hotspots» (Φίλοι των κέντρων πρώτης υποδοχής) και των αξιωματικών-συνδέσμων για τη μετεγκατάσταση, και ενίσχυσε την υποστήριξη προς την Ιταλία και ιδίως προς την Ελλάδα.
Στις 16 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση (2), στην οποία διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Έκτοτε, η Επιτροπή εξέδωσε τρεις μηνιαίες εκθέσεις για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση (3), οι οποίες δείχνουν ότι μολονότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προόδου, η συνολική πρόοδος πόρρω απέχει από τον ρυθμό μετεγκατάστασης που θεωρεί εφικτό η Επιτροπή, και ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος μετεγκατάστασης 20 000 ατόμων έως τις 16 Μαΐου 2016.
Στην τελευταία της έκθεση, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία και ότι αυτός ο ρυθμός μετεγκατάστασης μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δείξουν προθυμία να συμβάλουν στην επιτυχία της διαδικασίας μετεγκατάστασης και να συνεργαστούν χωρίς χρονοτριβή. Επομένως, καλεί τα κράτη μέλη να εντείνουν δραστικά τις προσπάθειές τους σχετικά με τη μετεγκατάσταση.
Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υποβάλλει εκθέσεις σε μηνιαία βάση και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους.

(1) Απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2015, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας· Απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2015, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.
(2)COM(2016)165 final.

(3)COM(2016)222 final· COM(2016)360 final.