Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Χειρούργος του Ιπποκρατείου έτρεξε από το Μεγάλο Ζαλούφι της Τουρκίας μέχρι το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης!

Στα βήματα των προγόνων του που δεν μπόρεσε να γνωρίσει, γιατί με τον μεγάλο ξεριζωμό το 1915 δεν κατάφεραν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, βάδισε ο Έλληνας
χειρουργός του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, Στέργιος Αράπογλου. Εκατό χρόνια μετά, αποφάσισε να διανύσει την απόσταση των 573 χιλιόμετρων από τη «βρύση του Γκιόκα» του Μεγάλου Ζαλουφίου που βρίσκεται στην Τουρκία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης μεταφέροντας χώμα και νερό για να φυτέψει με αυτά, δύο ελιές στην μνήμη τους, στην κεντρική πλατεία του χωριού. 

Το μεγάλο του όνειρο, αλλά και παράλληλα ο διακαής πόθος του έγινε πραγματικότητα παραμονή της Παναγιάς. Ο Στέργιος Αράπογλου κατάφερε να τερματίσει μετά από 9 ημέρες και 4 ώρες τρεξίματος, τιμώντας έτσι την μνήμη των δύο αδερφών του παππού του, που σε ηλικία 8 και 5 ετών δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Ελλάδα και έμειναν άταφοι στο Μεγάλο Ζαλούφι χωρίς κανείς να γνωρίζει κάτι περισσότερο. 

Ο Στέργιος Αράπογλου χάραξε με σχολαστικότητα την διαδρομή. Σε όλη τη διαδρομή ο δρομέας φορούσε στο χέρι ειδική συσκευή εντοπισμού, που έδινε συνεχώς το στίγμα του σε ζωντανό χρόνο. Συμπαραστάτης του ήταν ο κουνιάδος του, Μπάμπης Αθανασιάδης που τον ακολουθούσε σε όλη την διαδρομή με αυτοκίνητο.

«Ήταν ένα όνειρο ζωής. Βρέθηκα στον τόπο όπου πριν από 100 χρόνια ξεριζώθηκαν χιλιάδες Έλληνες και οι πρόγονοί μου. Τότε δεν μπόρεσαν να έρθουν δύο αδέρφια του παππού μου, που ήταν 8 και 5 ετών. Τους χάσαμε και δεν μάθαμε ποτέ τίποτε για αυτούς. Με αυτή την κίνηση, να φέρω νερό και χώμα από τον τόπο που χάθηκαν, τιμώ την μνήμη τους και ουσιαστικά κάνω εγώ τη διαδρομή που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι ίδιοι», τόνισε ο Στέργιος Αράπογλου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Καλοχωρίου.
Κυριάκος Παρασίδης
http://www.praktoreio-macedonia.gr