Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΕΚΔΡΟΜΗ ΝΕΩΝ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

 Το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος διοργάνωσε 8ήμερη προσκυνηματική και εκπαιδευτική εκδρομή στελεχών νεανικού
έργου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, από 16-23 Αυγούστου.


Της εκδρομής ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και συμμετείχαν 3 κληρικοί και 40 νέοι, κατηχητές, κατηχήτριες, κατασκηνωτικά στελέχη και ιερόπαιδες.


Τα στελέχη του νεανικού έργου έτυχαν της πατρικής αγάπης του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, ιεραρχών και άλλων κληρικών, αλλά και της θερμής υποδοχής Πολωνών νέων και γενικότερα των πιστών της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας.


Το πρόγραμμα περιλάμβανε γνωριμία με τη μειονοτική Εκκλησιαστική Επαρχία Λούμπλιν και Χέλμ, όπου τους φιλοξένησε αβραμιαία ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Άβελ, ο οποίος και εξήγησε τις δυσκολίες αλλά και την ευλογία της διακονίας ενός μικρού ποιμνίου.


Συνέχεια στο πρόγραμμα είχε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Μπιαλίστοκ και Γκντάνσκ, η πολυπληθέστερη σε ορθόδοξο ποίμνιο Εκκλησιαστική Επαρχία της Πολωνίας, που διαποιμαίνεται από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιάκωβο.
Οι νέοι από την Πιερία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, είχαν τη μοναδική ευλογία να συμμετάσχουν στην ετήσια Παμπολωνική πανήγυρη Μεταμορφώσεως Σωτήρος στη Γκραμπάρκα, το Άγιον Όρος της Πολωνίας. Στην εφετινή πανήγυρη συμμετείχαν περί της 60.000 πιστοί από ολόκληρη την Πολωνία, πολλοί από τους οποίους, ακόμη και καθολικοί, μεταβαίνουν με πεζό προσκύνημα πολλών χιλιομέτρων.
Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετήσουν στην Γκραμπάρκα κι έναν ξύλινο σταυρό, κατά την τοπική συνήθεια, συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες και στην πανηγυρική θ. λειτουργία (από τις 4 που τελέστηκαν συνολικά, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων προσκυνητών).


Το προσκύνημα των νέων από τη Πιερία στην Πολωνία, συνέπεσε χρονικά με την επίσημη (Ειρηνική) επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννου. Έτσι, οι νέοι είχαν την ευλογία να συμμετάσχουν και να διακονήσουν σε δύο Πατριαρχικά Συλλείτουργα, στην Γκραμπάρκα και στο Μπιαλίστοκ, ενώ παρακολούθησαν και ορισμένες εκδηλώσεις με την υψηλή παρουσία των Προκαθημένων των Εκκλησιών Αντιοχείας και Πολωνίας.
Παράλληλα, είχαν την μοναδική εμπειρία να πληροφορηθούν για τη μαρτυρική πορεία της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας αλλά και τις διώξεις των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, να διαπιστώσουν το υψηλό φρόνημα των Πολωνών πιστών, να συμμετάσχουν σε ακολουθίες του σλαβονικού λειτουργικού τυπικού, να θαυμάσουν την καλή οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής και να γνωρίσουν την άριστη λειτουργία Ενοριών, Ιερών Μονών, ποιμαντικών δράσεων και εκκλησιαστικών δομών.
Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν Ορθόδοξους Πολωνούς νέους και να συμμετάσχουν σε κοινές πνευματικές και ψυχαγωγικές δράσεις.


Πέρα από τις εξωτερικές δράσεις, καθημερινά λάμβαναν χώρα λατρευτικές και πνευματικές συναντήσεις του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου με τα στελέχη του νεανικού έργου, τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσιομάρτυρος Αντωνίου στην Ιερά Μονή Σούπρασλ. Κατά τις συναντήσεις, γίνονταν καθημερινά οι απαραίτητες αναλύσεις και πνευματικές εμβαθύνσεις, λύνονταν απορίες, στα πλαίσια μιας αμφίδρομης ποιμαντικής επικοινωνίας του Επισκόπου με τους νέους, τόσο απαραίτητης για τη διεξαγωγή του ποιμαντικού και κατηχητικού έργου της τοπικήςΕκκλησίας.
Στα πλαίσια της διεκκλησιαστικής συνεργασίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος πρότεινε τη φιλοξενία Πολωνών νέων, κατά το προσεχές θέρος, στον Ξενώνα Φιλοξενίας Σβορώνου, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι πνευματικοί δεσμοί μεταξύ των νέων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ελλάδας και Πολωνίας.


Τέλος, να σημειωθεί ότι στην ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου (29-3-2014) είχε συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας, υπό τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Μπιαλίστοκ και Γκντάνσκ κ. Ιάκωβο και τον Πρωθιερέα π. Γιάροσλαβ Πάγκορ.