Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Συμμετοχή του Δήμου Βέροιας στην Εβδομάδα Κινητικότητας 2016 με εκδηλώσεις για την «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»

Με κεντρικό σύνθημα «Επιλέγω να μετακινηθώ με τον πιο ωφέλιμο τρόπο», ο Δήμος Βέροιας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2016, διοργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ημέρα όπου έχει επίσημα ανακηρυχθεί ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο».
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.
Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2016, έχει επιλεγεί ως μότο το «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία» (Smart mobility. Strong economy), εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των μέσων μαζικής μεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.
Ο Δήμος Βέροιας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2016 και της «Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο» συνδιοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:
·         Ποδηλατική διαδρομή χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα που διοργανώνεται από το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας και το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία την Πλατεία Δημαρχείου, η οποία περιλαμβάνει καθοδική πορεία στην οδό Μητροπόλεως-Ελιάς-Ανοίξεως προς τέρμα Πιερίων- στροφή (ΔΕ) εκπαιδευτήρια Σιαφαρίκα- χωριό Άμμος - Φράγμα Αλιάκμονα- γύρος Τεχνητής Λίμνης με επιστροφή από την ίδια διαδρομή και τερματισμό στην Πλατεία Δημαρχείου. Η εκκίνηση είναι προγραμματισμένη για τις 05.30 μ.μ. ενώ οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 05.00 μ.μ. όπου μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου και ενήλικες, με απαραίτητη προϋπόθεση να φορούν προστατευτικό κράνος.
·         Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά που διοργανώνονται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη ώστε να γίνουν αυριανοί πολίτες με οικολογική συνείδηση. Με έμπνευση το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Με το ποδήλατο μου αρχηγό, τα αυτοκίνητα νικώ», τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη συμβολή του ποδήλατου στον οικολογικό τρόπο ζωής. Το εργαστήριο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ανάγνωση του βιβλίου και παράλληλες δραστηριότητες και απευθύνεται σε μαθητές 8-10 ετών.