Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Π. Κ. Μ. για συζήτηση στο Π.Σ. η αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΕ Θεσσαλονίκης

Προς τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα  Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας

Προς τον κ. Αντώνιο Γυφτόπουλο
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας


            Κύριε  Περιφερειάρχη, Κύριε Πρόεδρε


Στις αρχές του 21ου αιώνα, για άλλη μια φορά, ο λαός της Μακεδονίας υφίσταται τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες. Ο λαός πληρώνει τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και  στηρίζουν και υλοποιούν τα στελέχη τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μια πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το μόχθο, τα σπίτια και τις υποδομές καθώς αρνείται τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων επειδή δεν αποφέρουν κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Την ίδια ώρα η ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως «Λαϊκή Συσπείρωση»,  δεν θεωρεί επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα και δεν χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της, που δημιουργούνται με χρήματα του λαού. Μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως μη παραγωγικά, αφού δεν εξασφαλίζουν κέρδη και ανταγωνιστικότητα στο κεφάλαιο.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν, την Τρίτη 06.09.2016, και την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ανάδειξαν με τραγικό τρόπο το βάρβαρο πρόσωπο αυτής της πολιτικής.
Το αποτέλεσμα ήταν, στην Αγία Τριάδα, Επανομή και Νέα Μηχανιώνα, να πλημμυρίσουν σπίτια και δρόμοι, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και ξεριζώθηκαν δέντρα. Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν στο Αγγελοχώρι και την Περαία, ενώ πλημμύρισαν πολλές εξοχικές κατοικίες και σχεδόν το σύνολο των αγροτικών δρόμων. Πλημμύρισαν επίσης η περιοχή Πάλιουρα και η Ιχθυόσκαλα στη Μηχανιώνας, όπου στον οικισμό εξαιτίας των φερτών υλικών, φράκαρε και το ρέμα, ενώ αγνοείται μία γυναίκα.
Στην Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού κινδύνεψαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ υπάρχει μία αγνοούμενη. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω Δημοτική Ενότητα είναι η περιοχή στην οποία καταγράφηκαν και τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω ζητούμε να εισάγετε σαν θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ. την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα αυτή της ΠΕ Θεσσαλονίκης, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την άμεση αποκατάσταση των καταστραμμένων υποδομών.

           
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Ζιώγας Γιάννης
Ιγνατιάδης Θεόδωρος
Ρακιτζή Τιμοθέα