Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Μάρκου Μπόλαρη, στη Λήμνo

Η εξαίρετη ποιότητα των προϊόντων αγροδιατροφής της Λήμνου και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής της στο επίκεντρο της επίσκεψης στο νησί του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη

  
Την Λήμνο επισκέφτηκε την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Γιώργο Πάλλη.

Ο Αν. Υπουργός συνάντησε τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη στρατηγική του Δήμου σε ζητήματα αγροτικής οικονομίας. Συνεργασία είχε επίσης  με τον  Αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα αγροτικής πολίτικης κ. Κώστα Αδαμίδη, παρουσία του Έπαρχου Λήμνου, Βαγγέλη Γιαρμαδούρου, και του Διοικητή της 88 ΣΔΙ Ταξίαρχο Γιώργο Μουζάκη.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, των οινοποιείων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου, της  Limnos Organic Wines (Σαββόγλου-Τσιβόλας) και του Κτήματος  Χατζηγεωργίου, το γαλακτοτυροκομείο Μαρκάκη και την κτηνοτροφική μονάδα Αρβανίτη.

Ο Αν. Υπουργός είχε συνάντηση και συνεργασία με εκπροσώπους του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατσικής  Λήμνου με τους οποίους συζητήθηκε το καίριο ζήτημα της διάσωσης του θυμαριού και την ανάδειξη του παραδοσιακού φασολιού.

Θέματα που συζητήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια των συναντήσεων- συνεργασιών ήταν:
·         H διαχείριση των υδάτων με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και η ανάγκη δημιουργίας μικρών λιμνοδεξαμενών για άντληση νερού που θα χρησιμοποιείται για άρδευση
·         Η ολοκλήρωση του αναδασμού στο αγρόκτημα Ατσικής
·         Η αξιοποίηση των δράσεων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την διάσωση των αυτοχθόνων φυλών προβάτων και αίγας
·         Η σύσταση ομάδων παραγώγων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα
·         Την ανάγκη συνεργιών των παραγωγικών φορέων του νησιού για αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν προωθητικές ενέργειες για τα αγροδιατροφίκα προϊόντα του νησιού (Οίνος Π.Ο.Π, Τυρί Καλαθάκι Π.Ο.Π  κ.τ.λ.)
·         Η δυνατότητα αξιοποίησης του Προγράμματος Αλιείας 2014-2020
Επίσης, τέθηκε και το καίριο θέμα των αγριοκούνελων που αντιμετωπίζει η Λήμνος και της επιδρομής ακρίδων στον Άγιο Ευστράτιο, τα οποία αντιμετωπίζονται με κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό βασισμένο στις αρχές αποκατάστασης της φυσικής ισορροπίας. Ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στις απαιτούμενες κρίσιμες συνέργειες της Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων με τις υπηρεσίες και τους ερευνητές των συναρμοδίων Υπουργείων για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Το απόγευμα ο Αν. Υπουργός επισκέφθηκε το Κτήμα Μητρόπολης έκτασης 2.000 στρεμμάτων το οποίο ανήκει στο Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο και αποτελεί πρόκληση για την παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγροδιατροφικό τομέα. Στη συνάντηση και συνεργασία συζητήθηκαν δυνατότητες αξιοποίησης του Κτήματος, με αλλαγή κατεύθυνσης σε καλλιέργειες των προϊόντων που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για το νησί, καθώς και η εκτροφή της αυτόχθονης φυλής προβάτων Λήμνου με αξιοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΠΑΑ 2014-2020.

Στις 9 το βράδυ ο Αν. Υπουργός παρακολούθησε τον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώζοντα, Πολιούχου της Λήμνου, στη Φισινή, μετά το τέλος του οποίου είχε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο.