Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ (06-10-16) ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων Ιπποκρατείου Γ. Ν. Θεσσαλονίκης
Σημείωση: Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ήταν προ ετών το μεγαλύτερο Νοσοκομείο όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά των Βαλκανίων
Συναδέλφισες και συνάδελφοι
Σε μια επιθυμητή Πολιτεία με ανθρώπινο πρόσωπο, η υγεία είναι κοινωνικό και όχι εμπορεύσιμο αγαθό.
Έτσι ο αγώνας για την διεκδίκηση δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με εκπαίδευση, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, περίθαλψη, αποκατάσταση και έρευνα, αφορά όλους μας. Ασθενείς, υγειονομικούς, τον κάθε πολίτη.
Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, στην εποχή των Μνημονίων που ζούμε, στοχεύουν στην μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, ώστε αυτές να μεταλλάσσονται σε ΄΄αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες΄΄, που θα πωλούν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Υπηρεσίες όπως η καθαριότητα , η σίτιση , η φύλαξη και τελευταία η υπηρεσία των πλυντηρίων και σιδερωτηρίων του Νοσοκομείου μας, έχουν ήδη περάσει στα χέρια εργολάβων.
Τελευταία, στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης γίνονται προσλήψεις από επιτυχόντες παλαιών διαγωνισμών, όπως 30 - 40 Διοικητικών, νοσηλευτών, γιατρών κλπ, αλλά με τα συγκλονιστικά στοιχεία που διαθέτουμε -εφ΄ όσον αυτά είναι σωστά- οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές.
Λείπουν :
300 Νοσηλευτές ( 49.5% ),
110 Τραυματιοφορείς (72%) ,
66 Διοικητικό προσωπικό (40% ),
32 Τεχνικοί (49%) ,
65 παραϊατρικό προσωπικό (30%)
κλπ κλπ κλπ
Υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν 742 κενές οργανικές θέσεις εργασίας.
Λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων σήμερα δεν γίνονται πολλές αιματολογικές εξετάσεις και οι ασθενείς στην ανάγκη τους προσφεύγουν σε αλυσίδες Ιδιωτικών Ιατρικών  Κέντρων, που ξεφυτρώνουν ως μανιτάρια .
Χειρουργεία αναβάλλονται λόγω έλλειψης προσωπικού, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού διαπιστώνονται σε πάρα πολλά Τμήματα, όπως λχ στις Μονάδες Τεχνητού νεφρού και Μεταμοσχεύσεων, που αποτελούν σημαντικές Μονάδες πανελληνίως.
Λείπουν ή δεν λειτουργούν υποδομές και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
Στο Ιπποκράτειο, σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, δεν υπάρχει λχ μαστογράφος !!!
Προγραμματίζονται να ανοίξουν καινούργια Τμήματα, όπως Κλινική στο Ψυχιατρικό Τμήμα και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Παίδων, που επικροτούμε και στηρίζουμε θερμά, αλλά αναρωτιόμαστε με τι προσωπικό και συνθήκες εργασίας;
Λόγω υπολειτουργίας της Τομεοποίησης και του θεσμού του Γενικού – Οικογενειακού γιατρού και γενικότερα συνολικά της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο Ιπποκράτειο, μπορεί να φθάσει και τις 7 – 8 ώρες, με όλα τα συμπαρομαρτούντα σε φόρτο εργασίας, σε επιθετικές συμπεριφορές αλλά και κυρίως σε δυνητική επικινδυνότητα για τους ασθενείς.
Παρ΄ όλες αυτές τις συνθήκες και τα εντατικά και εξαντλητικά ωράρια, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο πραγματικά προσφέρουν σημαντική υπηρεσία.
'Ομως κινδυνεύουν από το σύνδρομο της χρόνιας επαγγελματικής κόπωσης και όχι μόνον, ενώ η όλη ζοφερή κατάσταση περικλείει -ως προαναφέρθηκε-  σοβαρούς κινδύνους για την ζωή και την υγεία των ασθενών.
Εμείς οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να επιζητούμε και να υπερασπιζόμαστε την σωστή λειτουργία ενός Νοσοκομείου με ανθρώπινο πρόσωπο.
Εμείς οι εκλεγμένοι, που απαρτίζουμε το Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων του Ιπποκρατείου, καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, αλλά και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί.
Καλούμε ακόμα για συμπαράσταση στον κοινό αγώνα, που όντως αφορά όλους μας, τους συλλόγους ασθενών αλλά και τους πολίτες γενικότερα.
Συνάδελφοι και συναδέλφισες
Η περικοπή του μισθού λόγω της απεργίας είναι κάτι το πολύ σημαντικό σήμερα. Όμως χρειάζεται να αναλογισθούμε το χρέος μας ως πολιτών στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων μας στην σωστή Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Για εμάς, τα παιδιά μας, τα παιδιά των παιδιών μας ...
Οι αγώνες απαιτούν θυσίες και το θέμα της περικοπής του μισθού ωχριά μπρος στις θυσίες παρελθόντων ιστορικών αγώνων των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε χρειάζεται η εγρήγορση, να καταλάβουμε ότι τα γενικότερα και ειδικότερα συμβαίνοντα μας αφορούν άμεσα και ότι η καταφυγή στον ΄΄ωχαδερφισμό΄΄, στο βόλεμα ή στο ΄΄όλα είναι μάταια, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα΄΄ είναι ουσιαστικά καταστροφικά.
Η συνειδητότητα με την υπευθυνότητα φέρουν στο φως τον ενεργό πολίτη, που θυσιάζει το Εγώ στο πλαίσιο του Εμείς και που μπορεί όντως να πετύχει πράγματα. Αυτόν που δεν τον ελέγχει και έτσι δεν τον θέλει καμιά Κυβέρνηση και καμιά εξουσία. Γιατί οι Κυβερνήσεις θέλουν οπαδούς, ελεγχόμενα άτομα. Όμως, αυτόν τον ενεργό πολίτη τον υπολογίζουν πάντα πολύ σοβαρά όλες οι Κυβερνήσεις.
Συνάδελφοι και συναδέλφισες
Ζητούμε από την σημερινή Κυβέρνηση, την ΔΥΠΕ και την Διοίκηση του Ιπποκρατείου, να στραφούν ενεργά στην ενίσχυση ενός βιώσιμου Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας, θεωρώντας την υγεία ως δικαιωματικά κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπορεύσιμο προϊόν και υλικό.
Καλούμε και πάλι τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, τους Συλλόγους των ασθενών, αλλά και κάθε πολίτη, να συμπαρασταθούν ενεργά και κατά πώς μπορεί ο καθένας στον αγώνα, που είναι κοινός για όλους μας.

04-10-16 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων Ιπποκρατείου
Ο Αντιπρόεδρος
Σωτήρης Τσιλίκας