Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944

ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944

Ενα απο τα τελευταια γεγονοτα της Γερμανικης Κατοχης στην Ελλαδα εγινε στο χωριο μας !
Ειναι η ανατιναξη του τραινου που μετεφερε στην Γερμανια οπλα ,πυρομαχικα και

στρατιώτες την νυχτα της 22ας προς 23ης Οκτωβριου 1944!


Απο τις 12 Οκτωβριου η Αθηνα ανεπνεε ηδη τον αερα της ελευθεριας!Σταδιακα οι Γερμανοι αποσυρονταν απο την Ελλαδα μεταφεροντας οσα οπλα και στρατο μπορουσαν στην πολιορκημενη Γερμανια.
Ανατολικα οι Ρωσοι και δυτικα οι Συμμαχοι εσφιγγαν τον κλοιο και καθε στρατιωτης και υλικο ηταν εξαιρετικα πολυτιμα γι΄αυτους.
Στα βουνα της περιοχης μας με βαση την Ανω Μηλια Πιεριας με την καλυψη και διπλα στο αρχηγειο του ΕΛΑΣ δρουσαν Αγγλοι και Αμερικανοι κομαντος του Ο.Σ.Σ. (αρκετοι με Ελληνικη καταγωγη) που αποτελουσαν την ομαδα ΛΑΠΟΥΕΡΘ.Η ομαδα αυτη αποτελουνταν απο επιλεκτους σαμποτερ ειδικευμενους σε ανατιναξεις.Ηταν εκπαιδευμενοι στην χρηση νεου τυπου υλικων για την εποχη (808 και plastic) .Το σωμα των Αγγλων στα Ελληνικα βουνα ονομαζονταν Δυναμις 133!
Δεν ηταν η πρωτη φορα που αυτη η ομαδα (ΛΑΠΟΥΕΡΘ) ανατιναζε Γερμανικα τραινα στην περιοχη!12 ανατιναξεις ειχε στο ενεργητικο της με τελευταια τα 8 βαγονια ενος τραινου λιγο πιο βορεια του Μακρυγιαλου στις 18 Οκτωβριου!
Αυτην την φορα οι πληροφοριες της ομαδας μιλουσαν για ενα τραινο γεματο στρατιωτες και πολεμικο υλικο που θα ξεκινουσε απο τη Λαρισα με προορισμο την Γερμανια!
Οι Γερμανοι υποχωρουσαν και αποδειξη της επερχομενης νικης των συμμαχων ηταν και η προσφατη (2-3 μερες πριν) επιθεση 2 Αγγλικων αεροπλανων σε 2 σταματημενα τραινα στον σταθμο της Αγαθουπολης !
Αλλα η εντολη ηταν αυτο το συγκεκριμενο τραινο να χτυπηθει!
Για την επιλογη του σημειου και την κατοψη του χωρου η ομαδα που αποτελουνταν απο τον ταγματαρχη ΧΕΝΡΙ ΧΙΛ,λοχαγο ΑΝΤΖΙ ,λοχια ΚΡΙΣ ΤΖΕΚΙΝΗ (Ελληνοβρετανος) και δεκανεα ΘΑΝΑΣΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ καθως και τον ασυρματιστη ΦΡΕΝΤ ΛΑΝΓΚΛΕΙ φιλοξενουνταν εδω και μερικες μερες στο σπιτι του Δημητρη ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ στον Καταχα.

Σαν πιο καταλληλο σημειο για το σαμποταζ (παρα τις αντιρρησεις των ντοπιων κατοικων και ανταρτων για το ενδεχομενο αντιποινων) επιλεχθηκε μια αποτομη στροφη κοντα στο Ν.Ελευθεροχωρι (ΜΕΘΩΝΗ) ακριβως μπροστα από το εκκλησακι του Αι Νικολα..
Το σουρουπο της 22 Οκτωβριου η ομαδα φορτωσε δυο μουλαρια με εκρηκτικα και ξεκινησε για το Παλιο Ελευθεροχωρι.Εκει τους υποδεχτηκαν ο προεδρος του χωριου και ο παπας Γιωργος ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ ο οποιος τους προσφερε το σπιτι του για κρυψωνα μεχρι ναρθει η ωρα της επιθεσης.Μαζι τους ενωθηκαν και 7-8 νεοι -ανταρτες της περιοχης για να βοηθησουν.
Αργα το βραδυ η ομαδα χωριστηκε στα δυο:o λοχαγος Αντζι και ο Φωτοπουλος με 2 ανταρτες πηγαν λιγο βορειοτερα (ακριβως μετα την Αγαθουπολη) για να ανατιναξουν τη γραμμη και εκει ωστε να μην τους επιτεθει το θωρακισμενο βαγονι που συνηθως προηγουνταν του κυριως τραινου και οι υπολοιποι (Χενρι Χιλ και Κρις Τζεκινης )πηγαν στην Μεθωνη στο σπιτι του ανταρτη ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΠΟΛΥΜΕΝΙΔΗ .

Δεν ηταν η πρωτη φορα που η οικογενεια αυτη αψηφοντας τον θανατο περιεθαλπτε Αγγλους στρατιώτες.Πρωτη φορα το 1941 βοηθησε Αγγλους να φυγουν απο το χωριο μεσω θαλασσης και για καποιο διαστημα κατα τη διαρκεια της κατοχης ενας αλλος Αγγλος ο οποιος ειχε αποδρασει απο Γερμανικο τραινο βρηκε επισης καταφυγιο στο φιλοξενο σπιτι των Πολυμενιδεων !
Αργα τη νυχτα οι σαμποτερ παγιδευσαν με εκρηκτικα σε 7 σημεια την γραμμη του τραινου στο υψος του Αι Νικολα .
Τα μεσανυχτα ακουστηκε απο μακρια το τραινο ναρχεται. Ολα ηταν ετοιμα!
Το συνθημα δωθηκε αλλα για καλη τυχη των Γερμανων η εκρηξη που ακολουθησε δεν ανατιναξε την μηχανη αλλα τα βαγονια του τραινου!Οι εκρηξεις διαδεχονταν μεσα στην νυχτα η μια την αλλη απο τα πυρομαχικα που εσκαζαν.
Ακολουθησε ανταλλαγη πυρων με τους Σαμποτερ να βαλουν απο το υψωμα με οτι οπλο διεθεταν.
Ο Κρις Τζεκινης τραυματιστηκε στο ποδι και στην πλατη απο εκρηξη φωτοβολιδων και αποκοπηκε απο την ομαδα του.Τι ειρωνεια της τυχης!Δεν ειχε παθει το παραμικρο στις 12 προηγουμενες επιθεσεις και σε αυτην την τελευταια ειχε χτυπηθει!
Ζητησε την βοηθεια της κυρα-Πολυμενιδου μητερας του Πολυβιου που τον φροντισε εκεινες τις δυσκολες ωρες! Με τη βοηθεια της κορης της του εδειξε αργοτερα τον δρομο της επιστροφης στο Π.Ελευθεροχωρι οπου τον περιμεναν οι υπολοιποι συντροφοι του!


Οι Γερμανοι ευτυχως δεν πειραξαν κανεναν στο χωριο!Δυο κοντινα στο σημειο σπιτια που υπεστησαν ζημιες ελεγχεται αν τακαψαν οι Γερμανοι η υπεστησαν ζημιες απο τις εκρηξεις!
.Ηταν τοση η βιασυνη τους να φυγουν;Ηξεραν οτι αυτο ηταν δουλεια Αγγλων σαμποτερ;Ειδαν οτι δεν υπηρχαν κατοικοι μια που ολοι ειχαν φυγει προειδοποιημενοι προς Κολινδρο και την στανη του Γκατζου;
Ισως ολα μαζι!.
Την επομενη μερα παντως οι Γερμανοι ειχαν εξαφανιστει!!
Στον χωρο της ανατιναξης ειχαν αφησει τα κατεστραμενα βαγονια τα οποια μεχρι σχετικα προσφατα (δεκαετια του 70)) κειτονταν στο πλαι της γραμμης.
Αυτα τα κουφαρια των ανατιναγμενων Γερμανικων βαγονιων ηταν αν οχι η τελευταια, μια απο τις τελευταιες σελιδες του Β.Παγκοσμιου Πολεμου στην Ελλαδα που εμεινε στην ιστορια και στην συλλογικη μνημη μας σαν "το σαμποταζ της Μεθωνης"
Υ.Γ Οι περιγραφες ειναι απο το βιβλιο του πρωταγωνιστη :
XΡΗΣΤΟΣ ΤΖΕΚΙΝΗΣ..ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ.