Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Γιορτάσαμε με τους θαλασσαετούς του Αλιάκμονα στη Γιορτή Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης

 Οι θαλασσαετοί του Αλιάκμονα στη Γιορτή Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης
Με την παρουσία των δύο σπάνιων θαλασσαετών που φωλιάζουν στο Δέλτα του Αλιάκμονα γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών στο Παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης
την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Το ζευγάρι των θαλασσαετών –ένα από τα λίγα που υπάρχουν στην Ελλάδα- πέταξε πάνω από τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης σε αναζήτηση τροφής χαρίζοντας έτσι μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες της γιορτής.
Πέρα όμως από τους θαλασσαετούς, ο υγρότοπος ήταν γεμάτος από πουλιά, δίνοντας την ευκαιρία για απολαυστικές παρατηρήσεις με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια από το Παρατηρητήριο. Συνολικά καταγράφηκαν 34 είδη - κυρίως πάπιες, όπως οι σπάνιες βαλτόπαπιες, αλλά και ερωδιοί, περισσότεροι από εκατό αργυροπελεκάνοι, φοινικόπτερα και αρπακτικά (καλαμόκιρκοι, φιδαετός, κραυγαετός).


Η γιορτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με επισκέπτες από την περιοχή της Πιερίας, αλλά και από την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη και ακόμη πιο μακρινές περιοχές. Τα παιδιά έπαιξαν περιβαλλοντικά παιχνίδια με τη βοήθεια του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008», συμμετείχαν σε εργαστήρια κατασκευών, καθώς και στο πρόγραμμα Μικρόκοσμος, παρατηρώντας με μικροσκόπια και στερεοσκόπια έντομα και μικροσκοπικές μορφές ύλης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.


Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, γνωστή ως Eurobirdwatch, έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 22 χρόνια, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες, με πρωτοβουλία της οργάνωσης για την προστασία των πουλιών Birdlife International. Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε περισσότερες από σαράντα περιοχές, με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.