Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:«ΧΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»ένα έργο πνοής για την Πιερία από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

«ΧΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
ένα έργο πνοής για την Πιερία
από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας έχοντας ξεκινήσει εδώ και καιρό τις διαδικασίες για την Ανακαίνιση – Επανάχρηση του κτιρίου «Χατζόγλειο Σχολείο» ιδιοκτησίας της Π.Ε.Πιερίας, με την ένταξη στο Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών έτους 2016, μία σειράς πράξεων προκειμένου η Π.Ε. Πιερίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανακαίνιση και επανάχρηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου πνοής για την τοπική κοινωνία της Κατερίνης και της Περιφερειακής Ενότητας της Πιερίας, επισκέφθηκε μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε.Πιερίας, κ. Στέφανο Μπιτόπουλο και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας,  το κτίριο Χατζόγλειο με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου «Κάλυψη προσόψεων "Χατζογλείου Σχολείου" ιδιοκτησίας ΠΕ Πιερίας», προϋπολογισμού 24.800 €. Το έργο αφορούσε την προσωρινή κάλυψη των προσόψεων του κτιρίου και τον επιμελή  καθαρισμό  του σε όλους τους ορόφους από άχρηστα υλικά και υπολειπόμενα προϊόντα καθαιρέσεων για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μη δυνατότητα – απαγόρευση προσπέλασης στο κτίριο από τρίτους για λόγους ασφαλείας.


Το «Χατζόγλειο Σχολείο», ιδιοκτησίας της Π.Ε.Πιερίας, συνολικού εμβαδού 2.767 τμ, που βρίσκεται επί των οδών Ειρήνης και Εφέσου γωνία, αρ. 61 του Δήμου Κατερίνης, πολεοδομικής ενότητας Εθνικού Σταδίου, αποτελούμενο από τμήμα υπογείου, ισόγειο και τρεις ορόφους, κατασκευάσθηκε αρχικά ως καπναποθήκη και συνεχόμενη οικία από τον καπνέμπορο Θεόδωρο Χατζόγλου, κάτοικο, εν ζωή, Κατερίνης, ο οποίος γεννημένος το 1915 στη Σαμψούντα του Πόντου από πατέρα που ασχολούνταν στην πατρίδα του με τα καπνά, έφθασε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, πρώτα στην Καβάλα και μετά στην Κατερίνη και αφού σπούδασε την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή Αθηνών ασχολήθηκε με το καπνεμπόριο.

Σε ηλικία 64 ετών τον βρίσκει ο καρκίνος των πνευμόνων και σε 6 μήνες, στις 10 Ιουλίου 1979, έφυγε από τη ζωή, αφού πρώτα με ιδιόγραφη διαθήκη του, κληροδότησε το ενιαίο ακίνητό του, δηλαδή την καπναποθήκη του και την συνεχόμενη οικία του, στο Ελληνικό Δημόσιο για να γίνει σχολείο και να φέρει τ' όνομά του.

Μετά την αποδοχή του κληροδοτήματος από το Δημόσιο το κτίριο παρέμεινε για πολύ χρόνο αναξιοποίητο και το 1999 περιήλθε στην ιδιοκτησία της ΝΑ Πιερίας,  η οποία μετά τη σχετική διαρρύθμιση του κτιρίου, εγκατέστησε σ' αυτό το Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης Κατερίνης και το Κέντρο Νεότητας και Εργαστηρίων Θεάτρου και Κινηματογράφου. Επίσης το κτίριο στέγασε το ΚΑΠΗ της πόλης, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κατερίνης. Σήμερα το κτίριο είναι ιδιοκτησία της ΠΕ Πιερίας ως διάδοχος φορέας της ΝΑ.

Το 2008 το κτίριο σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς  η ανάγκη ετοιμότητας υποβολής προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης για τη συντήρηση και επισκευή του κτιρίου, όπως επίσης η εξαρχής αμφίβολη στατική του επάρκεια, οδήγησε στη μελέτη στατικής έρευνας, στη μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού και στη στατική ενίσχυση όλου του κτιρίου.


Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Π.Ε.Πιερίας να επαναχρησιμοποιήσει το κτίριο της αυτό με το βέλτιστο τρόπο και τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας, προκήρυξε εντός του 2016 τη διενέργεια ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τίτλο «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ «ΧΑΤΖΟΓΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ» προϋπολογισμού 15.000,00 €   δεδομένου ότι το κτίριο αυτό αποτελεί αξιόλογο τεχνικό έργο και η ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία του , καθώς και η λειτουργία του, o όγκος του, η θέση του και η χρήση του, έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Π.Ε.Πιερίας αλλά και στην ευρύτερη εικόνα του δημόσιου χώρου στην πόλη της Κατερίνης. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επανάχρηση του κτιρίου στις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού – επιμορφωτικού - πολιτιστικού  - κοινωνικού πολυχώρου. Σκοπός του κτιρίου είναι να φιλοξενήσει χρήσεις συνυφασμένες με την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, που θα προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική επαφή όλων των ηλικιών.
Το ενδιαφέρον για τον αρχιτεκτονικό αυτό διαγωνισμό εκ μέρους των αρχιτεκτόνων – μελετητών υπήρξε πολύ μεγάλο, με εγγραφές στον κατάλογο συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη με τη διαδικασία των κρίσεων των υποβληθέντων προτάσεων από την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού και τα αποτελέσματά του αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Π.Ε.Πιερίας και θα παρουσιασθούν με πρωτοβουλία της Διοργανώτριας Αρχής στην τοπική κοινωνία της Πιερίας με ανάλογη παρουσίαση – εκδήλωση.


Στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι τα εξής βήματα: Α) Η προκήρυξη της μελέτης «Μελέτη ανακαίνισης - επανάχρησης "Χατζόγλειου Σχολείου" ιδιοκτησίας ΠΕ Πιερίας», που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής. Β) Η κατασκευή του έργου «Ανακαίνιση - Επανάχρηση "Χατζόγλειου Σχολείου" ιδιοκτησίας ΠΕ Πιερίας». Οι παραπάνω δύο πράξεις – έργα είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.