Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Οι 14 τόμοι του αρχείου του Κ. Καραμανλή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου

Στη δωρεά του αρχείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που καλύπτει την ευρύτερη περίοδο της πολιτικής δράσης του, από την ανάληψη της πρώτης πρωθυπουργίας, τον Οκτώβριο
του 1955, ως την λήξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, το Μάρτιο του 1995, προχώρησε το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, δια του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από την Πιερία, Λευτέρη Μωυσιάδη.
Την 14τομη έκδοση παρέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως για την πρωτοβουλία αυτή που εμπλουτίζει σημαντικά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου, με το αρχείο μιας εποχής στην οποία ήταν πρωταγωνιστής ως βουλευτής και Υφυπουργός στην τελευταία κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Γιάννης Δημόπουλος, πατέρας του Δημάρχου.
Το πρωτογενές υλικό του αρχείου αποτελείται από έγγραφα ποικίλης μορφής και περιεχομένου, προσωπικά σημειώματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κείμενα ιδιωτικής αλληλογραφίας, καθώς και διάφορα έντυπα. Το αρχειακό υλικό υπερβαίνει τις 250.000 σελίδες. Μετά την ταξινόμησή του, έχει καταλογογραφηθεί, μικροφωτογραφηθεί, μηχανογραφηθεί και, τελικά, ψηφιοποιηθεί κατά έγγραφο, σε βάση θεματική.