Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιστρέφει 17,25 εκατομμύρια ευρώ η Ε.Ε. στους Ελληνες αγρότες

Ποσό 17.254.566 ευρώ επιστρέφεται στους Ελληνες  από την 1 Δεκεμβρίου 2016, σε σύνολο επιστροφών 435 εκατομμυρίων ευρώ που
παρακρατήθηκαν από τους αγρότες της , ως αποθεματικό κρίσης και επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε αναδιανέμεται στους δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων, με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Ε. στις 28 Νοεμβρίου, από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2013, ένα ποσό αφαιρείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ετήσιο αποθεματικό για την αντιμετώπιση των κρίσεων στον γεωργικό τομέα. Το εν λόγω αποθεματικό μπορεί να κινητοποιηθεί, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των αναγκών για μέτρα στήριξης των αγορών όπως η δημόσια παρέμβαση, η ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα έκτακτα μέτρα σε καταστάσεις κρίσης. Εάν δεν χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το αποθεματικό αυτό επιστρέφεται στους αγρότες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε από τον Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά πάνω από 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη στον γεωργικό τομέα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις στις αγορές. Ωστόσο, η εν λόγω ενίσχυση αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.
Τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η επέκταση των ήδη υφισταμένων μέτρων για τις αγορές και η κατανομή των εθνικών κονδυλίων, χρηματοδοτήθηκαν από υφιστάμενο διαθέσιμο προϋπολογισμό του 2016, ενώ η τελευταία δέσμη μέτρων αλληλεγγύης του Ιουλίου 2016 για τον γαλακτοκομικό και άλλους τομείς της κτηνοτροφίας θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2017.
Σχετικά, ο αρμόδιος για την γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Το 2016 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για πολλούς αγρότες και ιδιαίτερα για αρκετούς τομείς της αγοράς. Χαίρομαι για το γεγονός ότι η Επιτροπή μπόρεσε να ανταποκριθεί με μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων — χωρίς να απαιτηθεί ως λύση της τελευταίας στιγμής η ενεργοποίηση του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε να αντιδράσουμε χωρίς να μειώσουμε την εισοδηματική στήριξη στον γεωργικό τομέα».
Σημειώνεται πως από τη θέσπισή του, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του 2013, το αποθεματικό κρίσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Οι μειώσεις ισχύουν μόνο για ποσά που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και δεν εφαρμόζονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία κατά το οικονομικό έτος 2016, επειδή τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων δεν είχαν ακόμη πλήρως καθιερωθεί στα εν λόγω κράτη μέλη.