Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Σε άνοδο και ο εσωτερικός τουρισμός - Αύξηση ως και 20% τον Οκτώβριο

Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της Κρίσης ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει ότι ανακάμπτει, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της εγχώριας αεροπορικής κίνησης, αλλά και
της ζήτησης στα τουριστικά καταλύματα της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μεγάλη άνοδος +11,6 % σημειώθηκε στους επιβάτες εσωτερικού το μήνα Σεπτέμβριο. Τάση που συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, όπου οι Έλληνες ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 20% έναντι 8% των ξένων, σύμφωνα με το ΔΑΑ "Ελ.Βενιζέλος".

Συνολικά κατά το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016 η επιβατική κίνηση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έφτασε τα 17,3 εκατ., γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 10,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 ή  περισσότεροι από 2,6 εκατ. επιβάτες επιπλέον. Η εγχώρια επιβατική κίνηση στο 10μηνο αυξήθηκε κατά 12,1% και η διεθνής κατά 9,5%, με τους Έλληνες ταξιδιώτες να αυξάνονται μετά από πολλά χρόνια κατά 15,8% (Ιαν.-Οκτ.'16).

Ειδικά, για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σημαντικό ρόλο στην άνοδο του εσωτερικού τουρισμού έπαιξε η κοινή δράση των υπουργείων Εργασίας και Τουρισμού για την ενίσχυση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης για 200.000 δικαιούχους. Αλλά και η πρωτοβουλία Κουντουρά για την στήριξη των νησιών του Ανατ.Αιγαίου με Έλληνες επισκέπτες, όπου το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων προσέφεραν μειωμένες τιμές ως και 50% στα νησιά που έπληξε η προσφυγική κρίση προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες που καταγράφηκαν στην τουριστική κίνηση (Σάμος,Λέσβος,Χίος,Κως, Λέρος).

Σε θετικούς ρυθμούς κινήθηκε όμως και η κίνηση στην ακτοπλοΐα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η γενική εικόνα στo κλείσιμο της σεζόν παραπέμπει σε ένα σκηνικό συγκρατημένης αισιοδοξίας σε σχέση με την περυσινή χρονιά.