Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ τον απολογισμο πεπραγμενων της δημοτικησ αρχησ για το 2015


Τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2015, παρουσίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο απολογισμός αποτελεί μια ευκαιρία για μια γενική επισκόπηση των όσων υλοποίησε η Διοίκηση του Δήμου, αλλά και μια ευκαιρία για αυτοκριτική για όσα δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας. «Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά: δημοψηφίσματα, απανωτές εκλογές, ανακατατάξεις, γενικότερη ανησυχία. Όλα αυτά δυσκόλεψαν ουσιαστικά τη λειτουργία της κρατικής μηχανής και ειδικότερα του Δήμου Θεσσαλονίκης», σημείωσε. Όπως επισήμανε, το 2015 ήταν η χρονιά που η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη ακόμη πιο έντονα τον «ευνουχισμό» και την μετατροπή της σε «κομπάρσο».
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του 2015, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες των δήμων στο θέμα αυτό είναι περιορισμένες, καθώς η διαχείριση του προσφυγικού ανήκει στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ παράλληλα η δράση ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών χωρίς τον απαραίτητο κεντρικό συντονισμό δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα. «Θέση μας είναι ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος θα πρέπει να περάσει στα χέρια των δήμων με ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό», τόνισε. 
Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι στο προσφυγικό «ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινήθηκε με γνώμονα την αξιοπρεπή υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων, τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους κατοίκους και την αδιατάρακτη καθημερινή λειτουργία της πόλης». Σημείωσε ότι η συνεργασία του Δήμου με τις ΜΚΟ και τους διεθνείς οργανισμούς ήταν πολύ καλή, ενώ ευχαρίστησε τους εθελοντές που κινητοποιήθηκαν με τον συντονισμό του Δήμου. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, μέσα από το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας, όμως, ότι ο ρυθμός υλοποίησης δεν είναι ικανοποιητικός, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και εξαιτίας της δυσπιστίας των πολιτών που ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει. Μίλησε ακόμη για το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο που λειτούργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τον Μάιο του 2015 στους Παλαιούς Στάβλους της Τούμπας, το οποίο, αν και «σταγόνα στον ωκεανό», λειτουργεί υποδειγματικά, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των περίοικων οι οποίες ξεπεράστηκαν, και πλέον η δομή έχει ενσωματωθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία.
Αναφερόμενος στον οικονομικό τομέα, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι οικονομικά εύρωστος, με πλεονασματικό ισολογισμό. Ωστόσο, τόνισε ότι κατατρύχεται από «φαντάσματα του παρελθόντος», μιλώντας για τα χρέη του Δήμου, τα οποία αποκαλύπτουν διαδοχικοί έλεγχοι. «Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ενώ έχουν προβλεφθεί ρυθμίσεις για τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, οι ρυθμίσεις αυτές δεν μπαίνουν σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαρκώς να βρίσκεται χωρίς ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα. Είναι ένα πρόβλημα που διαρκώς παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.
Για την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο ίδιος, έχει εκπονηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2020-2030», αποτέλεσμα διαβούλευσης με φορείς της πόλης, το οποίο ουσιαστικά απεικονίζει και το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τη Θεσσαλονίκη, ενώ χαρακτηρίζεται από μητροπολιτική αντίληψη της πόλης και βασίζεται στη διαδημοτική συνεργασία.
Επισήμανε, ακόμη, την προσπάθεια της Διοίκησης για εξεύρεση και εξασφάλιση εναλλακτικών χρηματοδοτικών πόρων. Υπενθύμισε ότι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί και διεθνή ιδρύματα προσέγγισαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ακριβώς χάρη στην οικονομική του ευρωστία. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 10 εκ. Ευρώ από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», αλλά και στην κατ’ αρχήν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείου τάξης 50 εκ. Ευρώ, ενώ σημείωσε ότι τον Δήμο προσέγγισαν επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία προσφέρει τεχνική βοήθεια. «Όλα αυτά είναι πάρα πολύ θετικά, διότι δείχνουν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αποτελεσματικός σε αυτά που κάνει, στην διαχείριση των οικονομικών πόρων του, καθώς και στους στόχους που θέτει», κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.  
Αναφερόμενος στον τομέα της υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για πλούσιο έργο και μεγάλη προσπάθεια που βασίζεται σε συνέργειες, ενώ επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης βαρύνεται με την υποχρέωση να παρέχει διοικητική υποστήριξη στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος για θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολεοδομίας, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη». «Παρότι αυτή η αρχικώς μεταβατική ρύθμιση έληξε το 2014, έλαβε μια παράταση για το 2015 και στη συνέχεια και για το 2016, αλλά προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτό το βάρος», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης να αναδείξει το τουριστικό προφίλ της πόλης, ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι αυτές επικεντρώθηκαν αρχικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ πλέον προσανατολίζονται στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. «Αυτό έχει φέρει καλά αποτελέσματα, και δεν εννοώ μόνο την αύξηση των διανυκτερεύσεων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά – τις διάφορες εθνότητες που επισκέπτονται  την πόλη. Αυτό βέβαια δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι η πολυφωνία και η ασυμφωνία μεταξύ των διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Πόροι και ενέργεια κατασπαταλώνται, και χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τομέα του πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι για τη Διοίκηση ο πολιτισμός αποτέλεσε εργαλείο εξωστρέφειας, ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής αλλά και μοχλό δημιουργικής οικονομίας, αλλάζοντας τα δεδομένα με τα οποία ασκούνταν η πολιτιστική πολιτική, με γνώμονα πλέον την στήριξη των εγχώριων δυνάμεων.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, τονίζοντας ότι η δουλειά που έγινε το 2015 είχε ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του 2016 να προχωρήσει η οριστική συμφωνία με την Αττικό Μετρό και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών για την διάσωση των αρχαιοτήτων. «Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν ουσιαστικά τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την επιμονή του στη δυνατότητα συνύπαρξης αρχαίων και σταθμού χωρίς την προηγούμενη απόσπαση των αρχαιοτήτων», επισήμανε. Υπογράμμισε πλέον ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί το όραμα για τη δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού περιπάτου, της λεγόμενης αρχαιολογικής πλάζας. «Αυτός ο αρχαιολογικός περίπατος θα αναδεικνύει τη Βυζαντινή και την Ελληνιστική Θεσσαλονίκη, αλλά και την Εβραϊκή και την Οθωμανική. Διότι η ιστορία μας είναι ο πλούτος μας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις αστικές αναπλάσεις, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η λογική που διέπει τη Δημοτική Αρχή είναι οι συνολικότερες παρεμβάσεις, ενώ επιχειρηματολόγησε υπέρ των παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο, τονίζοντας ότι το κέντρο των πόλεων είναι αυτό που παγκοσμίως τις χαρακτηρίζει και έλκει κατοίκους και επισκέπτες. Έκανε λόγο και για την ανάδειξη ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων, τονίζοντας ότι με την αναστήλωση και την ανάδειξη της φυσιογνωμίας τους  αναδεικνύεται ο πρότερος χαρακτήρας της πόλης, ως πρωτεύουσας των Βαλκανίων που ήταν κάποτε.
Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε και για το ζήτημα της αυθαιρεσίας στην κατάληψη του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα. «Είναι σημαντικό ότι πριν από δύο χρόνια θεσπίσαμε Κανονιστικές Αποφάσεις που ρυθμίζουν την κατάληψη δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα. Παρ’ όλα αυτά, η αναρχία που επικρατεί είναι πανθομολογούμενη, αν και συχνά περιγράφεται με υπερβολή, και οφείλεται αφενός στην ασυδοσία και τον αντιεπαγγελματισμό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφετέρου στην έλλειψη ικανής δύναμης Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία στα τέλη του 2015 επαναλειτούργησε με λιγότερους από τους μισούς Αστυνομικούς, μόνο 60 άτομα. Κάνουμε προσπάθειες να αυξήσουμε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας με ρυθμίσεις που προωθούμε στην κεντρική διοίκηση, ενώ παράλληλα προχωρούμε στην αναθεώρηση και βελτίωση των Κανονιστικών Αποφάσεων, ώστε είναι πιο αποτελεσματικές». Ωστόσο, εξήγησε ότι στην περίπτωση των πεζοδρόμων της Αριστοτέλους και της Αγίας Σοφίας καθώς και του παλιού Φραγκομαχαλά, οι ρυθμίσεις καθυστερούν κυρίως εξαιτίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της καθαριότητας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής δεν σταματάει. «Δεν εφησυχάζουμε, παρότι οι έρευνες πλέον δείχνουν ότι οι Θεσσαλονικείς δεν περιλαμβάνουν την καθαριότητα στα κυριότερα προβλήματα της πόλης. Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά προχωράμε την υπογειοποίηση των κάδων του ιστορικού κέντρου κατ’ αρχήν, ένα σημαντικό έργο αξίας 8-10 εκ. Ευρώ, το οποίο θα μας απαλλάξει οριστικά από το θέαμα των κατεστραμμένων ή ξέχειλων κάδων ή από το πρόβλημα του χώρου που καταλαμβάνουν», σημείωσε.
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης το 2015 ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος «100 Ανθεκτικές Πόλεις», μετά την επιλογή του από το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το οποίο χρηματοδοτεί την κατάρτιση μιας στρατηγικής για τη θωράκιση της πόλης από δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως, για παράδειγμα, το προσφυγικό ζήτημα.
Τέλος, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια προσπάθεια που, όπως είπε, ξεκίνησε από την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής. «Είναι ένα έργο που βάζει την πόλη στο παγκόσμιο κάδρο, ως μια  πόλη πολιτισμένη που αναγνωρίζει και σέβεται το παρελθόν της και την ιστορία της και τιμά τους νεκρούς της», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε με αυτοκριτική διάθεση σε ζητήματα που δεν επιλύθηκαν. Έκανε λόγο για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος της διαγραφής των παλαιών χρεών, την αργοπορία στην υλοποίηση της Παράκτιας Αστικής Συγκοινωνίας, αλλά και την συνεχιζόμενη οργανωτική αναδιάρθρωση του Δήμου.
Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας το προσωπικό του Δήμου, το οποίο, παρά τη μεγάλη μείωση που υπέστη από το 2011 έως σήμερα, εξακολουθεί να φέρνει σε πέρας το έργο του Δήμου.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης το λόγο πήραν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας τον συνοπτικό απολογισμό των επιμέρους Διευθύνσεων και υπηρεσιών.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, υπενθύμισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 είχε προϋπολογισμό 26 εκ.€, διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται περίπου σε 57%, ενώ επιχειρήθηκε η μεταφορά συμβατικών υποχρεώσεων στο έτος 2016. «Στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του 2015 επεξεργαστήκαμε θέματα στρατηγικού χαρακτήρα και σχεδιασμού, όπως εκείνα που αφορούν τη σχολική στέγη, τους παιδικούς σταθμούς, τις απαλλοτριώσεις και γενικότερα τις κτιριακές υποδομές» δήλωσε ο Θανάσης Παππάς.
«Το 2015 υπήρξε μια πολύ δύσκολη χρονιά, όπως και οι προηγούμενες, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης» τόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι  η διοίκηση του Δήμου κατόρθωσε να διευρύνει το ήδη υπάρχον από το 2013 δίκτυο Κοινωνικών Δομών. Η Αντιδήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις και τα προγράμματα που προστέθηκαν το 2015, όπως το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, από το οποίο ωφελήθηκαν περί τους 8.000 δικαιούχους, το Πρόγραμμα «Στέγαση – Επανένταξη», μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν οι δαπάνες κατοικίας 40 ατόμων, καθώς και στις δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Υπνωτηρίου και του Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, του Φιλοξενείου Αιτούντων Άσυλο και του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών.
Στις στοχευμένες ενέργειες της Διοίκησης για συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών, ώστε να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Ρανέλλα. «Το 2015 ολοκληρώσαμε, μεταξύ άλλων, το μεγάλο έργο της καταγραφής και αξιολόγησης των ακινήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε και μέσα στο 2016, πασχίζοντας παράλληλα να διαχειριστούμε τα χρέη που μας κληροδότησε η προηγούμενη Διοίκηση».
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ίδρυση του Γραφείου Εργασίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, μέσα στο 2015, μέσω του οποίου περισσότεροι από 1000 πολίτες ενημερώθηκαν για θέματα εργασιακά και απασχόλησης. «Μια από τις κυριότερες δράσεις της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία είναι η έκδοση των αδειών επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Το 2015, εκδόθηκαν 760 άδειες λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και 2.231 άδειες χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση αυτών των αδειών, ώστε ο καθένας να μπορεί εύκολα να παρακολουθεί τα στοιχεία μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου και  να διαπιστώνει κατά πόσο τηρείται η σχετική νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Λεκάκης.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, από την πλευρά της, τόνισε ότι η πολιτιστική πολιτική που ασκεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στηρίζεται στον επαναπροσδιορισμό των όρων και των συνθηκών αξιοποίησης του πολιτιστικού δυναμικού και στη διατήρηση και προώθηση της μνήμης και της σύγχρονης έκφρασης. «Το 2015 προχωρήσαμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες με φορείς και ιδρύματα, προσπαθώντας να στηρίξουμε την έρευνα, την καινοτομία και τη διάχυση του πολιτιστικού προϊόντος σε όλη την πόλη καθώς και να αναδείξουμε τις κλειστές περιοχές της» ανέφερε η Έλλη Χρυσίδου, μνημονεύοντας παράλληλα ως γεγονότα – σταθμούς του 2015, την επετειακή διοργάνωση των 50ων Δημητρίων, τη λειτουργία του Labattoir στην περιοχή των Παλιών Σφαγείων καθώς και τη συμμετοχή του Δήμου στην Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Το λόγο στη διάρκεια της Ειδικής Συνεδρίασης  πήραν οι δυο σημερινοί Αντιδήμαρχοι Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου, αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις βάσεις που τέθηκαν μέσα στο 2015 και στο διάστημα που υπηρετούσαν τη διοίκηση από τις θέσεις των Εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων.
Η Λίνα Λιάκου, μιλώντας και με την ιδιότητα της ως Προέδρου της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., τόνισε ότι μέσω της διαδημοτικής αυτής επιχείρησης, που συστάθηκε τον Απρίλιο του 2015, έγινε εφικτή η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η ίδια ανέδειξε ως σημαντικά γεγονότα της ίδιας χρονιάς την έναρξη των πρωτοβουλιών ως αποτέλεσμα της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων καθώς και τη διοργάνωση του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Φωτίου επισήμανε την πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Κοινοτικών Συμβουλίων καθώς και του δημόσιου απολογισμού πεπραγμένων των Δημοτικών Κοινοτήτων.
            Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, στην ομιλία του προς το Σώμα, υπεραμύνθηκε του ρόλου του Απολογισμού Πεπραγμένων. «Η διαδικασία του απολογισμού είναι ίσως η σημαντικότερη στην πορεία μιας Δημοτικής Αρχής, καθώς περιέχει όλα τα θέματα που απασχόλησαν τη Διοίκηση, τις δράσεις, τις λειτουργίες, τις επιτυχίες και φυσικά και τα όποια αρνητικά σημειώνονται σε μια τέτοια πορεία. Ο απολογισμός που παρουσιάζουμε είναι σοβαρός και αξίζει την επιδοκιμασία μας, όπως αξίζει τον κόπο και να συμβάλλουμε όλοι με προτάσεις για το επόμενο έτος, το 2017, που ανοίγεται μπροστά μας για να γίνουν τα πράγματα ακόμη καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρες κείμενο του απολογισμού βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2015

Την Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Βαρτκές Κονταξιάν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, Κώστας Ξανθόπουλος, ο πρώην Υπουργός, Σπύρος Βούγιας, η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά» στην ΠΚΜ, Νιόβη Παυλίδου, ο Ταξίαρχος, Κλεάνθης Καρατσίν, ως εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Ειδικός Γραμματέας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο Δρ. Φίλιππος Καρυπίδης, εκ μέρους του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. 

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Απόστολος Αγγελόπουλος, παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της ανεξάρτητης Αρχής, στην οποία υποβάλλονται οι καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών, που αφορούν στις υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη διαμεσολάβηση για την επίλυσή τους.
Όπως διευκρίνισε ο Απόστολος Αγγελόπουλος, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, έγινε αποδέκτης 50 αντίστοιχων έγγραφων καταγγελιών. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης ΕΔΩ