Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Στέργιου Καστόρη -με τη συνυπογραφή άλλων 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -για τους αλλοδαπούς που περιμένουν επί μακρώ άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους

Μια εκκρεμότητα
που γεννά «μαύρη εργασία»

Λύση στο πρόβλημα των αλλοδαπών πολιτών που, εν αναμονή εξέτασης του αιτήματός τους ενώπιον της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών
για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, παραμένουν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς μεν τον κίνδυνο απέλασης, αλλά και χωρίς νόμιμη πρόσβαση στη αγορά εργασίας, ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.
Όπως προκύπτει από την ερώτηση -που συνυπογράφουν άλλοι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- αυτή τη στιγμή παραμένουν στη χώρα υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσής τους περισσότεροι από 100.000 αλλοδαποί πολίτες, οι οποίοι, εξαιτίας του τεράστιου όγκου των αιτήσεων προς τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί να περιμένουν και πάνω από δυο χρόνια για μια οριστική απάντηση.
Στο διάστημα αυτό, δεν κινδυνεύουν μεν με απέλαση, παραμένουν όμως χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έτσι, αναγκάζονται να εργάζονται παράνομα, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να ζουν στην ανασφάλεια, αλλά και το δημόσιο να έχει σημαντική απώλεια εσόδων από τα αδήλωτα εισοδήματα και τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν έσοδα από μη καταβληθείσες εισφορές.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, στις περιπτώσεις που κατατίθεται αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους ενώπιον της Δ/νσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  (κατ’ άρθρο 19§2 Ν.4251/2014) και μέχρι να κριθεί οριστικά, ο αιτών λαμβάνει απόδειξη παραλαβής αιτήματος και στην περίπτωση που πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης, κωλύεται η έκδοση απόφασης επιστροφής του (κατ’ άρθρο 21 Ν.3907/2011).

Ωστόσο, δεν του δίνεται ταυτόχρονα και το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής εξέτασης του αιτήματός του, που μπορεί να ξεπερνά και τα δύο χρόνια, να μη μπορεί να εργασθεί νομίμως.
Πρόκειται για μια ρύθμιση που καθίσταται παράλογη, καθώς  μέχρι σήμερα έχουν συσσωρευτεί στη Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής περί τις 120.000 αιτήσεις και σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη και αυτές που κατατέθηκαν το 2014.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι δεκάδες χιλιάδες των αιτούντων αλλοδαπών πολιτών αναγκάζονται να εργάζονται παράνομα, με αποτέλεσμα και το δημόσιο να έχει σημαντική απώλεια εσόδων από τα αδήλωτα εισοδήματα και τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν  έσοδα από μη καταβληθείσες εισφορές. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί καθίστανται «όμηροι» της γραφειοκρατίας, γιατί ναι μεν καλύπτονται νομοθετικά έναντι του κινδύνου απέλασής τους, δεν έχουν όμως τρόπο να εργασθούν νομίμως και να ζήσουν φυσιολογικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είναι δηλαδή μετέωροι ασφαλιστικά και φορολογικά, ενώ εκτεθειμένοι είναι και οι εργοδότες που ίσως θα προθυμοποιούνταν να τους απασχολήσουν, καθώς κινδυνεύουν από την επιβολή σχετικών προστίμων από το ΙΚΑ ή την Επιθεώρηση Εργασίας που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι στις περιπτώσεις που καθ’ ύλην αρμόδια για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (κατ’ άρθρο 19§3 Ν.4251/2014), χορηγείται στον αιτούντα βεβαίωση σύμφωνα με την οποία διαμένει νομίμως στη χώρα και απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που του παρέχει η άδεια διαμονής που αιτείται, μεταξύ των οποίων και τα εργασιακά.

Σε θετική κατεύθυνση κινήθηκε η Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθμό  53619/735/15 (ΦΕΚ 2631/Β/1-12-2015),  η οποία επιλύει εν μέρει το ζήτημα για τους αιτούντες που παραμένουν στη χώρα υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης κατ’ άρθρο 24 Ν.3907/2011 ή προστασίας από την απέλαση κατ’ άρθρο 78Α Ν.3386/2005, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα απόκτησης  ή ανανέωσης άδειας εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, υπό τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που εκεί ορίζονται. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει για όλες τις λοιπές κατηγορίες αιτούντων άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους ενώπιον της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής κατ’ άρθρο 19 Ν.4251/2014.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Προτίθενται να λάβουν μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης του τεράστιου όγκου των αιτήσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα στη Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής (π.χ, να εξετάζονται και αυτές οι αιτήσεις από τις κατά τόπους υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης);
-Πρόκειται να αναληφθεί κάποια νομοθετική πρωτοβουλία που να επιλύει το σοβαρό αυτό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά, τόσο τα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και τις ζωές των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών των αλλοδαπών πολιτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Καστόρης Αστέριος
                                                             Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαρδάκης Σωκράτης
Βράντζα Παναγιώτα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)
Γκιόλας Ιωάννης
Δημαράς Γεώργιος
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Καφαντάρη Χαρά
Λιβανίου Ζωή
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μπαξεβανάκης Δημήτριος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ριζούλης Ανδρέας
Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη

Ψυχογιός Γεώργιος