Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μηνύματα του Α. Τζιτζικώστα στον πρώτο εορτασμό της επετείου της 30ης Οκτωβρίου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε σήμερα την 30η Οκτωβρίου ως Ημέρα Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που
καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το δήμο Θεσσαλονίκης, με Προεδρικό Διάταγμα, έπειτα από απόφαση της Περιφέρειας.

Στην ομιλία του στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, μετά την επίσημη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες κυρίως στο εξωτερικό της χώρας, για τα εθνικά θέματα.
«Τα προκλητικά, επεκτατικά παραληρήματα που τελευταία ακούσαμε, αλλά και η διαρκής προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνουν ποτέ αποδεκτά. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου ήταν, είναι και θα είναι Ελληνικά. Και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους», ήταν το πρώτο μήνυμα του κ. Τζιτζικώστα.
Το δεύτερο μήνυμά του αφορούσε στην Ευρώπη: «Οι λαοί μας έζησαν τεράστια δεινά. Και από τότε αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, πετυχαίνοντας να θεμελιώσουμε την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία, για διάστημα μεγαλύτερο από ποτέ, στο παρελθόν. Σήμερα, που οι προκλήσεις είναι ακόμα πιο μεγάλες και πιο σύνθετες, όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στην πράξη. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ημέρα αυτή, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ένα πράγμα δείχνει: ότι οι Έλληνες έχουμε τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, την πίστη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία, στο DNA μας».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στον ηρωισμό, την αυτοθυσία και το παράδειγμα των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που όπως είπε «αναγέννησαν το όραμα για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις», καλώντας όλους τους Έλληνες να θυμούνται, να τιμούν και να εμπνέονται από την ιστορική κληρονομιά τους.
«Η σημερινή δεν είναι μία ακόμη επέτειος στον κατάλογο των εθνικών επετείων. Αποτελεί πράξη αναγνώρισης στις θυσίες των αγωνιστών, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Μία επέτειος, που αντιστέκεται στη λήθη και την απάθεια. Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία, αυτό είναι ότι η ιστορική λήθη, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, όχι για κάθε λαό μεμονωμένα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και πρέπει τα εγκλήματα που ως λαός υποφέραμε, αλλά και οι θρίαμβοι που ως λαός πετύχαμε, να μένουν ζωντανά στη μνήμη μας ως μαθήματα ζωής, που μας διδάσκουν, μας οδηγούν και μας κινητοποιούν. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορική αλήθεια, αλλά και προς τις μελλοντικές γενιές που ακολουθούν, να θυμόμαστε και να αναβιώνουμε τις ιστορικές σελίδες του παρελθόντος. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, οικονομικές και άλλες, που έχουμε μπροστά μας. Και βεβαίως, έχουμε ιερό καθήκον να μην επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, να αναβιώσουν, γεγονότα που στο παρελθόν οδήγησαν στο χάος, στις θηριωδίες και σε ολοκαυτώματα. Έχουμε ευθύνη λοιπόν να μην επιτρέψουμε την άνοδο των άκρων σε Ελλάδα και Ευρώπη», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «ιερό χρέος» των Ελλήνων να προστατέψουν και να υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας και τόνισε ότι από φέτος και για πάντα η Θεσσαλονίκη θα τιμά ξεχωριστά την επέτειο της απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, θα θυμάται και θα τιμά τους ήρωες του τόπου και του έθνους.