Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών από αύριο στο Αμφιθέατρο Ι του ΑΠΘ

          Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ (Αμφιθέατρο Ι) με θέμα:
«Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908): Κοινωνία και Οικονομία».


Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής και από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ενώ μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη.
Τα Διεθνή Συνέδρια Ποντιακών Ερευνών δημιουργήθηκαν ως μια πλατφόρμα επαφής των επιστημόνων που ασχολούνται με τις διάφορες εκφάνσεις της ιστορίας της περιοχής και πραγματοποιούνται προκειμένου να ανακοινώνονται τα πορίσματα των ερευνών για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου στα αρχαία, βυζαντινά, οθωμανικά, νεότερα και σύγχρονα χρόνια.
     Το συνέδριο θα προλογίσει η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής κα Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού ενώ την κεντρική εισαγωγική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο καθηγητής κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης με θέμα: Η μαρτυρία της εθνογραφίας του Μικρασιατικού Πόντου. Διαπιστώσεις και προκαταρκτικά συμπεράσματα.

       Το συνέδριο θα συνεχιστεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και οι θεματικές θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις σχετικές με την πολιτική και την οικονομία, τις πόλεις και την ύπαιθρο καθώς και την θρησκεία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο καθηγητής Eric Zurcher θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία με θέμα: Conditional equality – Young Turk attitudes towards Ottoman Christians  1906-1926.
            Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 20 Νοεμβρίου με μια θεματική συνεδρία γύρω από την δημογραφία.
            Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά και το αντίστροφο. 



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ