Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Συναντήσεις του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη με αγρότες και συνεταιριστές στην Καρίτσα και το Κίτρος

Κλείνουμε εκκρεμότητες  χρόνων, 
ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον

Το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών δικαιούχων του «Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού», που έμειναν εκτός καταβολής των ενισχύσεων για το έτος 2013, εξαιτίας  λανθασμένων, εκ παραδρομής, δηλωθέντων στοιχείων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή  ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης  με παραγωγούς και μέλη των διοικήσεων των  καπνοπαραγωγικών συνεταιρισμών της Καρίτσας, του Αγ. Σπυρίδωνα και της Κονταριώτισσας.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τους  καπνοπαραγωγούς για τις επαφές που είχε με τον Γ.Γ του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, για τη δημιουργία του οποίου δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενισχύσεις αυτές αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του 2007-2013, οι πληρωμές του οποίου εκκρεμούσαν έως σήμερα, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.


«Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε εκκρεμότητες που χρονολογούνται ακόμη και  από το 2012», ανέφερε ο βουλευτής, μιλώντας για αγροτικές επιδοτήσεις που δεν είχαν καταβληθεί στους  δικαιούχους. «Παράλληλα», πρόσθεσε, «προσπαθούμε να καταβάλλονται όσο γίνεται πιο έγκαιρα οι τρέχουσες επιδοτήσεις, έτσι για πρώτη φορά καταβλήθηκε φέτος στις 27 Οκτωβρίου η προκαταβολή των βασικών ενισχύσεων, ενώ η εξόφλησή τους  θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  τέθηκαν ακόμη  μια σειρά  ζητήματα που  απασχολούν τους αγρότες, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ ο βουλευτής  τους  ενημέρωσε και για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης μέσω  των προγραμμάτων στήριξης των νέων αγροτών, των καινοτόμων δράσεων, της δάσωσης και άλλων.
«Στηρίζοντας  την αγροτική παραγωγή και μάλιστα με τρόπους που θα ωφελούν τους πολλούς και όχι τους λίγους, στηρίζουμε την ανάκαμψη  της οικονομίας και την ανάπτυξη της  χώρας.  Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που θέλουμε και σχεδιάζουμε να το κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Καστόρης.

Ένα ακόμη ζήτημα που ο βουλευτής συσχέτισε με τη στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς  τομέα είναι και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στην παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το θέμα αυτό απασχόλησε τη συνάντηση που είχε την επόμενη μέρα (Σάββατο) ο κ. Καστόρης με ακτινιδιοπαραγωγούς  και βαμβακοπαραγωγούς στο Κίτρος,  που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής, το θέμα της έγκαιρης αποζημίωσης  είναι σημαντικό καθώς δεν αφορά μόνο την απώλεια εισοδήματος των αγροτών, αλλά  και τις δυνατότητες, ή μη, να ξεκινήσει η καλλιέργεια  της επόμενης χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, γίνονται προσπάθειες να καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις  την ίδια χρονιά που προκαλούνται οι ζημιές. Κι αυτό, όπως είπε, είναι πλέον μια ειλημμένη απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, τουλάχιστον  όσον αφορά παραγωγούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έχουν ανάγκη από ρευστότητα για να μπορούν να καλλιεργήσουν.