Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ευθ. Φωτόπουλος: «Απαιτείται αλλαγή λογικής στην πολιτική για τη σχολική στέγη»

Την κατασκευή τεσσάρων νηπιαγωγείων, έξι δημοτικών και ενός ΕΠΑΛ αλλά και προσθήκες
σε ήδη υφιστάμενες σχολικές μονάδες διεκδικεί ο Δήμος Δέλτα μέσω της διαδικασίας – πρότασης της ΠΕΔΚΜ προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την επίλυση προβλημάτων σχολικής στέγης.
          Σημειωτέον ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) είχαν διατεθεί, για την Σχολική Στέγη, στην Κεντρική Μακεδονία, 191 εκατ. €, ενώ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020 ) προβλέπονται μόλις 24 εκατ. €, από τα οποία 12 εκατ. € προορίζονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μόνον 12 εκατ. € προβλέπεται να διατεθούν για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού (11,9 εκατ. €) έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα.
          Σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δραματική μείωση των κονδυλίων για τη σχολική στέγη και η ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους σε ποσοστό περί το 70%, δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που πλήττει ευθέως τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς ως διοίκηση του Δήμου Δέλτα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σχολικής στέγης. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εντάξαμε στο νέο ΕΣΠΑ την ανέγερση του 2ου Λυκείου Διαβατών. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανέγερσης του 3ου Νηπιαγωγείου και του 2ου Δημοτικού στη Ν. Μαγνησία, ολοκληρώθηκαν οι 9 αίθουσες για το 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Ν. Μαγνησία) και αναμένουν επάνδρωση και εξοπλισμό από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας για να λειτουργήσει το σχολείο, ήδη βρισκόμαστε προ της έναρξης των εργασιών κατασκευής του 5ου Νηπιαγωγείου Σίνδου ενώ δημοπρατείται το έργο ολοκλήρωσης του παλαιού Παιδικού Σταθμού στη Σίνδο. Προετοιμάζουμε, τέλος, κι άλλα σχολεία όπως το ΕΠΑΛ Χαλάστρας και το 3ο Δημοτικό Διαβατών. Επίσης, πραγματοποιήσαμε εργασίες συντήρησης των σχολικών μονάδων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων. Φέτος, για πρώτη φορά ιδιωτικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου μας και συνδράμουν στην υλοποίηση έργων σχολικής στέγης, όπως η ανακατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα, αλλά και η συντήρηση του 1ου, 2ου και 3ου Γυμνασίου Διαβατών.
Είναι αυτονόητο ότι συντασσόμαστε με την ΠΕΔΚΜ και τις διορθωτικές κινήσεις που προτείνει προς την πολιτική ηγεσία, όπως την επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, την ανακατανομή του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ για το 2017 με πιστώσεις υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών για την αντιμετώπιση θεμάτων σχολικής στέγης, τη λήψη δανείου από τις «Κτιριακές Υποδομές α.ε.» (διάδοχο του ΟΣΚ ), την πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικών κονδυλίων για κατασκευή σχολείων.

Με την εκπαίδευση των παιδιών και με την καθημερινότητα των οικογενειών, δεν μπορεί να παίζει κανείς. Περιμένουμε από την κυβέρνηση λύσεις, οι οποίες θα έλθουν μέσα από την αλλαγή της λογικής με την οποία ως τώρα αντιμετωπιζόταν το θέμα της σχολικής στέγης».