Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Η φάρσα της ΤτΕ που ονομάζεται «Έρευνα Συνόρων»

Θα έχετε, ίσως, διαπιστώσει κι εσείς πως, τους τελευταίους μήνες, τα ευρήματα της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας είναι κάπως προβληματικά. Και αντιμετωπίζονται με
κάποια επιφύλαξη, όχι μόνο από τους κρατικούς φορείς, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Γράφει ο Μιχάλης Βιδιάς
Για παράδειγμα, τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που δημοσιεύονται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/STO04/-), παρουσιάζουν για το μήνα Απρίλιο μηδενικές αφίξεις Μη Κατοίκων στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κω, Ρόδου, Σαντορίνης και Χανίων. Στα αεροδρόμια Ζακύνθου και Σαντορίνης μάλιστα παρουσιάζονται μηδενικές αφίξεις και το Μάιο (;).
Προσοχή, δεν αναφέρεται ότι δεν έγινε δειγματοληψία όπως συμβαίνει με άλλους σταθμούς εισόδου. Αναγράφεται ο αριθμός μηδέν (0) που σημαίνει ότι έγινε δειγματοληψία και το εύρημα ήταν μηδενικές αφίξεις!
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, που δημοσιεύονται από τον ΣΕΤΕ (http://sete.gr/media/4638/10_2016-airroad-arrivals-insete.xlsx) οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια αυτά για τους μήνες που αναφέρθηκαν ήταν συνολικά 288.668.
Οπότε, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή υπάρχει κάποιο θέμα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ ή -πρακτικά αδύνατο- όλοι οι επιβάτες ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει πρόβλημα με την έρευνα ίσως αυτό να μην περιορίζεται μόνο στις αφίξεις, αλλά και στα έσοδα...
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις (όχι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι), είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των αφίξεων. Στην έρευνα της ΤτΕ, οι εισπράξεις προκύπτουν όχι από στοιχεία των επιχειρήσεων, αλλά από το πόσα δηλώνουν οι ίδιοι οι ταξιδιώτες ότι δαπάνησαν!
Έτσι υπολογίζεται η μέση δαπάνη ανά ταξίδι και ανά χώρα προέλευσης, η οποία κατόπιν πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των αφίξεων από κάθε χώρα. Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχουν υπολογιστεί λιγότερες αφίξεις από τις πραγματικές, η δαπάνη των επιπλέον τουριστών δεν συνυπολογίζεται, με αποτέλεσμα και το ύψος των εισπράξεων να εμφανίζεται μικρότερο του πραγματικού.
Σε απλά ελληνικά, αν, για παράδειγμα, η έρευνα της ΤτΕ έχει πέσει έξω κατά 1 εκατ. αφίξεις και οι τουρίστες αυτοί έχουν δαπανήσει κατά μέσο όρο 1000 ευρώ ο καθένας, τότε οι εισπράξεις θα εμφανίζονται κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερες από τις πραγματικές.
Επιτέλους, λοιπόν, κάποιος πρέπει να βγει δημόσια και να αμφισβητήσει αυτήν την φάρσα που ονομάζεται «Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος» και χρησιμοποιείται ξεκάθαρα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες…
Πηγή: FM Voice