Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Από τη Ρωσία του χθες στη Λάρισα του σήμερα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΟΤΗΤΑΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Της Νατάσας Πολυγένη
Μια εντυπωσιακή έκθεση με βυζαντινά χειρόγραφα, ρωσικά κειμήλια, πίνακες αλλά και σπάνιες εικόνες ρωσικής προέλευσης που ανήκουν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, άνοιξε τις πύλες της στο Διαχρονικό Μουσείο.
Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας, το Διαχρονικό Μουσείο έρχεται με μια περιοδική έκθεση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών και θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τέλος του έτους.
Η εικαστικός Μαρία - Σμαράγδα Σκούρτα εκθέτει έργα από αντίγραφα χειρόγραφων ιερών βιβλίων του Βυζαντίου με την τεχνική της διαφάνειας, επιτοίχια(πρόσφορα, τάματα και φυλακτά) και σπαράγματα από βυζαντινά μοτίβα που συνθέτουν ένα πάτωμα καθώς και μια εγκατάσταση με αντίφωνα από την εικονογραφία του Βυζαντίου. Τα έργα είναι υλοποιημένα σε ξύλο με την τεχνική της αυγοτέμπερας όπως και οι φορητές βυζαντινές εικόνες. Ο Λαρισαίος συλλέκτης και γιατρός Ιωάννης Κυπαρισσούς εκθέτει σπάνια ρωσικά κειμήλια σε ασήμι όπως και ζωγραφικά του έργα. Περιλαμβάνονται χρηστικά αντικείμενα διακοσμημένα με διάφορες τεχνικές, καθώς και ζωγραφικά έργα του ιδίου, που αναπαριστούν το κλίμα της Ρωσίας του παρελθόντος. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και οι δύο ρωσικές εικόνες του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για τον έφιππο Άγιο Γεώργιο και την Παναγία που χρονολογούνται από το 1801 και κοσμούσαν το τέμπλο του παλιού ναού του Αγίου Αχιλλίου. Οι εικόνες αυτές παραχωρήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για συντήρηση και προσωρινή έκθεση στο μουσείο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλας Σδρόλια, η οποία αναφέρθηκε στα εξαιρετικά έργα που φιλοξενεί το μουσείο, τονίζοντας ότι η Ρωσία και η Θεσσαλία συνδέονται με στενές σχέσεις και βαθιά φιλία από πολύ παλιά. "Σε λίγο καιρό το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας. Η έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική και σύντομα θα ανακοινωθεί ακόμη μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου για τον εορτασμό της συμπλήρωσης ενός χρόνου ζωής και πολιτιστικής παρέμβασης". Καταλήγοντας η κ. Σδρόλια ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξή της στη διοργάνωση της έκθεσης αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Παιδής σε σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα στηρίζει το Διαχρονικό Μουσείο και στόχος της είναι να γίνει γνωστό σε όλη τη χώρα και να αυξήσει ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητά του. "Δεν είναι τυχαίο ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας του το Διαχρονικό Μουσείο έχει δεχτεί πάνω από 20.000 επισκέπτες. Η Περιφέρεια θα είναι αρωγός στο έργο του" κατέληξε. Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση από την εικαστικό Μαρία - Σμαράγδα Σκούρτα και τον συλλέκτη Ιωάννη Κυπαρίσσου, ενώ τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με την ξενάγηση στα εντυπωσιακά εκθέματα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ